”Det är lite bitterljuvt”

SPORTBLADET

DUBAI. En fem månader lång avskedsturné är snart över.

Och det är med blandade känslor Annika Sörenstam spelar sin sista turnering, i Dubai:

– Det är lite bitterljuvt, men jag ska njuta av stunden, sa hon vid en pressträff i morse.

Annika Sörenstam är på plats i Dubai för sin sista tävling i karriären. FOTO: TRISTAN JONES

Redan i juni meddelade Annika Sörenstam att hon lämnar tävlingsgolfen – och nu återstår bara dagar av karriären. Imorse träffade hon media på Emirates GC och var märkbart tagen av stunden:

– Jag har ju sagt hej då till många platser och människor, och samtidigt som jag njutit av det har det också varit jobbigt. Det har varit mycket blandade känslor, sa Annika.

– Jag har haft en fantastisk karriär, jag kan inte ha begärt mer, men efter 15 år är det dags att ta farväl. Det är dags att gå vidare. Fast det är klart att det känns.

Nytt kapitel

Närmast väntar bland annat giftermål med fästmannen Mike MicGee, i januari. 150 personer är bjudna på bröllopet, bland annat Tiger Woods och hans svenska fru Elin.

– Det känns spännande, det blir ett nytt spännande kapitel i mitt liv. Jag skulle älska att få bilda en familj.

Någon mer tävlingsgolf lär det alltså inte bli. Det har länge talats om att Annika Sörenstam inte använt ordet "retire" (pensionera sig) under sin avkedsturné, allt för att lämna en dörr öppen för en comeback, men för svenska journalister förklarade den tidigare världsettan i morse att familjelivet och andra intressen nu gör att det med all säkerhet är slut på proffskarriären.

– Det lutar åt att jag inte gör det. Jag har inga planer alls att komma tillbaka.

Sörenstams sista turneringen blir Dubai Ladies Masters, en turnering på europatouren. De bästa amerikanska spelarna saknas, men flera av de europeiska stjärnorna på USA-touren finns på plats.

Sörenstams mål är att vinna turneringen för tredje året i rad.

– Det vore en fantastisk avslutning. Det här är en av de coolaste platser jag varit på. Därför har jag familjen med mig.

Tävlingsinriktad

Det har blivit extremt korta förberedelser inför den här turneringen. Är det symboliskt för att du har flyttat dit fokus?

– Ja, det är det. Golfen har inte varit min första prioritet den här hösten. För ett år sedan hade det inte alls varit så här. Men nu har jag ju egentligen checkat ut. Det gjorde jag ju redan i juni. Jag har inte tid. Jag gör annat som har med mina affärer att göra, det är det som är min framtid..

Du har inte tränat som du brukar?

– Inte i närheten.

Vad ser du framför dig i ett liv utan tävlingsgolf?

– Jag kommer att fortsätta att vara tävlingsinriktad. Nu är målet att styra om och vara det även i affärsvärlden. Men det blir tufft.

Dina planer för veckan, tillsammans med familjen som är med dig?

– På torsdag ska vi ut till en oas i öknen. Sen på söndag går vi ner till beachen med lite champagne för att mysa. Vis ska se på solnegången och skåla.

Om du tänkte dig att du kunde möta Annika från 1992, som då var ny på tourerna...vad skulle du säga till henne?

– Jag vet inte ens om jag skulle känna igen mig själv, haha. Men om någon hade berättat för mig då om alla upplevelser jag hade framför mig så hade jag sagt att de var galna.

ARTIKELN HANDLAR OM