”ENSAM PÅ VÄRLDENS TOPP – VINSTERNA & DEMONERNA”

Annika – del tre av sju

Foto: Christer Höglund
SPORTBLADET

Sportbladet har tidigare berättat hur Annika Sörenstam var blyg och nervös som tonåring, men att hennes år i amatörlandslaget och nya förut-sättningar i USA gjorde henne till en stjärna. Två av hennes allra första segrar som proffs var dubbla US Open. Och inställningen till golfen var helt unik.

Men det fanns även svarta stunder, då Annika

Sörenstam ville som allra, allra mest.

Hon är en ”serial record killer”.

När Annika Sörenstam på söndag kväll slutar med tävlingsgolf har hon 49 rekord på dem amerikanska LPGA-touren.

Hon har varit mer överlägsen i sin sport än kanske någon annan svensk sedan Ingemar Stenmarks dagar.

Amerikanske IMG-chefen Mark Steinberg sa 2003 till Sportbladet:

– I dag är Annika mer dominerande på sin tour än vad Tiger någonsin har varit på herrsidan. Vi kommer nog aldrig att se en golfare som är så överlägsen sina med-spelare.

Sörenstam var världsetta i åtta säsonger, vann penningligan lika många gånger, och hade sin allra bästa period mellan 2001 och 2005, då hon vann 43 turneringar på USA-touren – nästan hälften av de tävlingar hon spelade. Och när Sörenstam inte vann, för det blev 19 andraplatser de här åren, undrade alla vad som var fel.

Förklaringen till den historiska dominansen ligger i den satsning hon gjorde på bättre fys 2000 och 2001. Genom att bli starkare slog hon längre, med lyckades sam-tidigt behålla in precision.

Och det var en fysisk träning som ingen annan var i närheten av.

På så vis förändrade hon golfen.

Nästan alla tog efter.

Annikas kropp svarade direkt.

Den 16 mars år 2001 spelade världsettan sitt livs golfrunda. Hon har sedan länge haft en vision om att kunna göra birdies på alla hål, alltså en runda på 54 slag, och i andra rundan av en LPGA-turnering i Phoenix fick hon smaka på drömmen. Varje slag stämde intill perfektion.

Annika hade gjort en 65-runda dagen innan och fortsatte nu med birdies på de första åtta hålen, andra varvet.

Efter 13 hål hade hon 12 röda siffror i scorekortet.

Hon kunde inte missa, hon såg inga problem – hon var i zonen.

Inför ett utslagen skrev hennes caddie, Terry McNamara en liten lapp till Annikas spelpartner Meg Mallon: ”59 slag?”

Mallon nickade.

Och visst klarade Annika Sörenstam drömgränsen under 60 slag. Hon är i dag en av en handfull proffs som klarat 59 slag.

Superrundan i Arizona var förresten bara ett av 30 LPGA-rekord som Annika Sörenstam slog eller tangerade under den här säsongen. Säsongen därefter var det 20 rekord.

Men golfdemonerna jagade länge Annika, inte minst före storsatsningen vid millenieskiftet.

Efter den historiska andra seger i US Open 1996 spelade hon 17 raka majors, de fyra största turneringarna, utan att vinna.

Det talades länge om jakten på en ”Grand Slam”, seger i alla fyra samma säsong, men flera märkliga genomklappningar vid av-görande lägen krossade den drömmen. Att Sörenstam inte var lika dominerande i majors som hon var i vanliga turneringar är en del av hennes arv – och något hon öppet visat sin besvikelse över.

– Jag borde ha vunnit fler majors, har hon sagt i amerikansk media.

I en stor intervju med Golf Magazine år 2005 utvecklade hon sin besvikelse över misslyckade majors:

– Ibland vill jag det vinna för mycket. Den logiska sidan av mig vet vad som gäller. Men när man väl är där ute … vet hjärtat om vad som gäller? Kan man kontrollera det? Jag kommer alltid att vara nervös i en US Open.

– Alla pratar om det, pressen ökar och mina egna förväntningar stiger.

Under 15 år blev det seger i tio majors, en siffra som länge var ett mål. Och hon kan vara stolt över att vara en av få spelare som har en ”personlig Grand Slam”, alltså har vunnit alla de fyra största men under olika säsonger.

Den kanske allra största segern på senare år var hennes sista major-vinst, US Open 2006, då hon vann efter särspel och grät av lycka efteråt. Mer än tio år efter det stora genombrottet.

Den mest imponerande Sörenstam-säsongen är kanske år 2004, ett år med många sömnlösa nätter eftersom äktenskapet med maken David Esch gick i bitar. Trots torkade tårar vann Annika tio titlar och hade en snitt-score på smått ofattbara 68,6 slag, ett rekord som står sig än i dag.

I en intervju om skilsmässan i början av 2005 berättade Annika för Sportbladet om kaoset i skuggan av alla framgångar 2004.

– Ingen visste om det där andra vid sidan av!

Blev golfen ett andningshål, där du kunde lämna privata problem åt sidan?

– Absolut! Med golfen känner jag mig trygg, så visst har det varit så.

Just 2005, som nyskild, vann Annika Sörenstam tio av 20 turneringar i USA. Även det en bedrift av stora mått.

I maj 2003 utmanade den svenska världsettan de bästa manliga spelarna på PGA-touren – under enorm media-bevakning. Även folk som inte brydde sig om golf lärde känna hennes namn. Sörenstam missade kvalgränsen hårfint men trycket efter utmaningen på Colonial i Fort Worth blev så hårt att hon plötsligt släppte sitt efternamn då fansen ville ha en autograf. Hon skrev bara ”Annika” och hade plötsligt skaffat sig ett varumärke att förvalta.

Och livet blev lite enklare.

– Det händer ju att jag ringer en bra restaurang och bara säger ”hej, det här är Annika”, sa hon till Sportbladet.

Så känd är hon, tack vare sin dominans.

– Annikas storhet är bortanför golfen. Det är inte många människor som är kända över en hel värld bara för sitt förnamn, som

Tiger, Pelé, Madonna … men precis så känner alla Annika. Jag ser henne som en av världens kanske tio mest kända personligheter, sa Mark Steinberg.

FAKTA

1999: ÅRET DÅ ANNIKA PETADES OCH BYTTE CADDIE

Svackan under 1998 var inte över, även under 1999 hade Annika problem med resultaten. Hon gjorde sin första hole-in-one på USA-touren och passerade fyra miljoner i inspelade pengar under karriären – men kurvan pekade nedåt.

Precis som Tiger Woods valde hon att sparka sin caddie. Efter sex år och 16 segrar med engelsmannen Colin Cann fick maken David plötsligt bära bagen under andra rundan av LPGA-mästerskapen. ”Jag bad Colin ta ett break och han tyckte det var en bra idé”, förklarade Annika.

De skulle aldrig mer arbeta tillsammans. I september fanns lugne amerikanen Terry McNamara vid Annikas sida och de arbetar tillsammans fortfarande. En ny ritual de tidigt skaffade sig var att Terry plockade ner flaggan från 18:e hålet varje gång det blev en ny seger. Hemma i källaren har han nu en unik samling flaggor.

”Terry är en av mina närmaste vänner”, har Annika sagt upprepade gånger.

Men caddiebytet den här sensommaren hjälpte inte. När 1999 var över hade Karrie Webb, Australien, tagit över som ny världsetta. Det störde tävlingsmänniskan Annika Sörenstam något oerhört. Själv var hon nere på fjärde plats …

Viktigast 1999: Bytet av caddie, som på lång sikt blev en succé.

2000: ÅRET DÅ ANNIKA VALDES IN I HALL OF FAME

Med Karrie Webb som allas favorit började Annika Sörenstam sin nya satsning på bättre fysik. Hon ägnade timmar varje dag på gymet. Och hon lyckades bland annat besegra Webb i ett play off i Evian – med eagle på första omspelshålet. Det blev totalt sju segrar den här säsongen. Men under ytan fanns fortfarande problem. Insatserna i årets majors var bleka.

Men – det här var ändå året då Sörenstam bara 29 år gammal blev klar för golfens Hall of Fame. Och i sin fjärde start i Solheim Cup fick hon äntligen, trots en svag egen insats, vara med och besegra USA. Segern var extra skön med tanke på en incident under den andra dagens runda, då USA på ett överdrivet sätt använde regelboken för att stoppa svenskan. ”Hela vårt lag är äcklat av deras osportslighet”, sa Annika som grät då hon förlorade ett slag eftersom hon sades ha spelat bollen då det inte var hennes tur.

Ärkerivalen Webb satt kvar som världsetta, och vann även penningslistan – trots att Annika spelade in mer pengar i USA än hon gjort någonsin tidigare (1,4 miljoner dollar).

Vid sidan av golfen började Annika och David leta sommarhus vid Mälaren.

Viktigast 2000: Bättre fysik gjorde att Annika slog längre.

ARTIKELN HANDLAR OM