”Vi vill vinna för Sverige”

Stenson & Karlsson inleder jakten på 13 miljoner kronor

1 av 2
Karlsson ska tillsammans med Stenson ska försöka ta den första svenska segern på 17 år i World Cup.
SPORTBLADET

I dag börjar jakten.

På 13 miljoner kronor och en av få prestigefyllda partävlingar i proffsgolfens värld.

– Vi vill absolut vinna för Sverige, säger Henrik Stenson.

Tillsammans med världssexan Robert Karlsson representerar Henrik Stenson Sverige i den 54:e upplagan av World Cup på Mission Hills i Shenzhen, Kina.

Bara en gång har Sverige lyckats vinna genom Per-Ulrik Johansson och Anders Forsbrand för 17 år sedan.

– Det är ju en speciell tävling och en stor ära att spela för sitt land, säger Stenson, som för tillfället är rankad tolva i världen.

Bäst rankade av alla

Den svenska duon är bäst rankad i hela startfältet och därmed ett av de lag som många tror på. Men papper är en sak och slutresultatet ibland en helt annan.

Samtidigt finns det flera faktorer som talar för svenskarna: de kommer båda två från bra säsonger, i Karlssons fall en exceptionell säsong, rent spelmässigt passar bästboll bra i och med att båda spelarna kan spela aggressiv golf och i foursome brukar de bästa spelarna oftast göra bäst resultat i längden.

– Vi fungerar bra ihop och i Ryder Cup spelade både Henrik och jag riktigt bra, berättade Karlsson för Sportbladet efter Volvo Masters.

Robert Karlsson som har vuxit ut till en riktig världsspelare under året. Han vann Europatourens order of merit och har klättrat till en sjätteplats på världsrankningen. Känslan av att alltid kunna vinna när man ställer upp är ovärderlig i golf.

– Om man tittar på vilka spelare som vunnit den här tävlingen genom åren så vore det självfallet fantastiskt att ansluta sig, säger Karlsson.

Tävlingen spelas över 72 hål med hälften foursome och hälften bästboll. Vinnande lag får motsvarande cirka 13 miljoner kronor att dela på.