”Sätter inga som helst gränser”

Anna Nordqvist berättar om känslorna efter sin seger, stödet från Annika och framtiden

SPORTBLADET

BETHPAGE, LONG ISLAND. Det borde egentligen inte vara möjligt, så det är svårt att sätta ord på söndagens sensation.

Vi låter hellre huvudpersonen själv göra det.

– Det är otroligt hur en vecka kan förändra precis allt, säger Anna Nordqvist.

Möt 22-åringen som just vänt golfvärlden upp och ner.

Foto: Foto: REUTERS
Blickar framåt Anna Nordqvist vände golfvärlden upp och ner genom sin seger.

Varför nöja sig med mindre när mer finns inom räckhåll?

För ett drygt år sedan fyllde Anna Nordqvist 21 år och firade med att pegga upp bollen på skotska North Berwick

Golf Clubs hål femton och sedan smeka bollen rätt i koppen på Ladies British Amateur. Förra onsdagen fyllde hon så år på nytt, den här gången 22 och för första gången som proffs, och någon gång under åretsom gått knöt hon en näve och bestämde sig för att fira en födelsedag som en födelsedag ska firas.

Ett hektiskt dugn

LPGA Championship i sin femte PLGA-tävling som majordebutant? Taget.

För varför nöja sig med mindre när mer finns inom räckhåll?

– Det är klart att jag har drömt om att vinna en major. Men jag har också sagt att det får dröja, säger Anna.

Hon skrattar.

Det har gått ett knappt dygn sedan hon blev otålig, drog ett streck över planeringen och plockade fram en hybrid på Bulle Rocks 18:e hål och slog både bollen och sin framtid över bunkrar, ruffar, LPGA-kval och allt vad hinder och ovisshet kan kallas. Ett hektiskt dygn.

Anna Nordqvist har inte lämnat hotellet i Gaithersburg i Maryland under hela dagen, och medan vi byter meningar reflekterar hon över hundratals och åter hundratals missade samtal, grattis-sms, intervjuförfrågningar, mail och det som på svenska bäst kallas ren och skär hysteri.

Hon funderar på hur det kunde gå som det gick och vilka konsekvenserna kommer bli. Den första hon uppmärksammade var enkel att uppskatta.

– Jag slapp gå upp i morse och spela 36 håls US Open-kval. Det var grymt skönt, säger hon.

Hon kommer slippa gå upp för att spela de där kvalen på ett bra tag. Segern innebär nämligen en garanterad plats i alla LPGA-majors i fem år framöver, en jäkla massa pengar och en biljett in i golfens celebraste finrum där legender som Jack Nicklaus, Tiger Woods och Annika Sörenstam redan befinner sig.

”Känns så sjukt”

Rummet endast öppet för majorvinnare.

– Jag har fortfarande svårt att smälta vad jag gjorde. Det känns så sjukt. För mig har det handlat om att bara ta mig in till tävlingar och få erfarenhet. Men nu vet jag vad som krävs, säger Anna.

Utveckla, vad krävs för någon som inte vet?

– Man måste fokusera på sitt eget spel, gå sin egen väg och spela sin golf. Men det gäller att man gör fyra bra rundor och vågar attackera hela vägen. Det är sådan bredd, sådan otroligt hård konkurrens på en major att det krävs mycket bra golf för att ta sig hela vägen.

Som du gjorde?

– Ungefär så.

Det där kan kallas underdrift.

Före den där hybriden som hon smekte upp från 190 meter till halvmetern från pinn på sista hålet så hade honträffat 32 (!) raka fairways och puttat som en gudinna hela helgen.

Ledning dag fyra. Första året som proffs. Första majorn. Hur höll du nerverna i styr?

– Jag vet inte... Jag var otroligt lugn på banan, mycket lugnare än jag kunde tro, men jag hade en otroligt bra caddie i Gustaf Rosdahl. Och jag visste att jag inte hade något att förlora. Om allting hade skitit sig så hade jag ändå vunnit erfarenhet genom att bara spela en major, och det är det viktigaste för mig just nu, att skaffa erfarenhet.

Tjuvade du inte några steg i utvecklingen nu då?

– (Skratt) Nja, det här kom som en blixt från klar himmel för mig, men även om jag vinner en major så har jag mycket kvar att lära. Jag var här för att lära, och jag har jobbat på under en längre tid för att känna på proffslivet och den miljön.

”Stor förebild

Och Annika har hjälpt till?

– Hon har betytt jättemycket. Hon är en stor förebild som med sin målmedvetenhet tagit henne dit hon kommit, dit ingen svensk golfare tagit sig före henne. En bättre rådgivare går inte att få.

Men hur ser dina egna råd ut just nu?

– Först ska jag ta en vecka ledigt, sedan blir det tävling igen. Segern här gav mig kortet i två-tre år på LPGA-touren också, så nu slipper man jaga tävlingar och det är skönt just nu när touren tappar tävlingar på grund av finanskrisen. Nu kan jag fokusera på min golf och satsa vidare.

Men det råder ingen finanskris hos dig framöver?

– Nej, det är ett välkommet tillskott i kassan, men det finns alltid hål att fylla. Det är dyrt med golf innan det går bra.

Och den obligatoriska frågan, nu när det går bra. Hur bra ska det fortsätta gå?

– Det återstår att se, men väldigt bra. Jag sätter inga som helst gränser.

ARTIKELN HANDLAR OM