Miljonkrav hotar Masters-banan

En del av Bro Hof kan tvingas tas bort

Foto: Eivind Vogel-Rödin
SPORTBLADET

Golfsverige drömmer om Ryder Cup på Bro Hof om nio år. Men nu kräver kommunen att en del av toppbanan tas bort – av miljöskäl. Annars hotar vite på 8,5 miljoner kronor.

– Jag förstår överhuvudtaget inte varför. Det känns så frustrerande, säger banans ägare Björn Örås.

Golfbanan i Upplands-Bro nordväst om Stockholm har varit omtvistad i många år. Mångmiljonären Björn Örås förverkligade en dröm när banan byggdes, men både kommunen och naturföreningar har varit kritiska till bygget. Bland annat för att de menar att golfbanan har överträtt strandskyddet och påverkar djurlivet i området mycket negativt.

– Det finns ingen som har visat någon skada. Djurlivet blomstrar och miljön är bättre än någonsin, säger Örås.

Har du någon förståelse till nämndens beslut?

– Nej, överhuvudtaget inte. Åklagarmyndigheten har utrett det här men lagt ned det. Och vi har hållit oss till de planer vi kom överens om med dåvarande kommunchefen. Det känns fruktansvärt orättvist.

”Ingen tvekan”

Enligt ordföranden i bygg och miljönämnden, Bengt Johansson (S), är det däremot inget snack om saken:

– Jag tycker inte att det har varit någon tvekan. Det finns flygfoton som visar att de har gjort fel och vi tycker att det är oerhört tydligt material, säger han.

Enligt nämndens beslut måste Bro Hof vidta åtgärder för att återställa marken som den var innan banbygget satte igång. Senast 31 mars 2011 ska det vara klart, annars väntar vite på 8,5 miljoner kronor.

Masters i sommar

Bro Hof överklagade förra veckan nämndens beslut och allt talar för att frågan nu går vidare till länsstyrelsen där den segdragna historien fortsätter.

Från och med i sommar ska Scandinavian Masters spelas varje sommar fram till 2017 på Bro Hof. Och sedan är tanken att det ska toppas med Ryder Cup 2018. Och Björn Örås är inställd på att planerna inte ska störas av miljönämndens beslut.

– Det hoppas jag att det inte gör. Jag jobbar framåt allt vad vi kan för att bärga hem Ryder Cup till Sverige, säger Örås.