”Det är väldigt, väldigt ledsamt”

USA:s reaktioner i natt: ”Som att Jagger lämnar Stones”

1 av 3
SPORTBLADET

ORLANDO/STOCKHOLM. Inte bra för golfsporten. Men ändå rätt beslut.

Så kan man sammanfatta den amerikanska reaktionen på Tiger Woods tillkännagivande att han tar en paus från PGA-touren.

– Det är likvärdigt med att Mick Jagger lämnar Rolling Stones. Det blir inte alls samma sak utan Tiger, säger kommentatorn Jim Gray.

Nyheten att Tiger Woods inte vill spela professionellt på ett tag slog inte direkt ner som en bomb i USA. Efter de senaste veckornas eskalerande otrohetsskandal var den inte helt oväntad. Men reaktionerna är ändå starka.

– Det är väldigt, väldigt ledsamt, säger exempelvis PGA-kollegan John Cook till Golf Channel.

– Men jag tycker beslutet är riktigt. Tiger måste fokusera på sin familj nu. Golf är inte lika viktigt som hustrun och barnen, den får komma sedan.

”Vi stöder beslutet”

Världstrean Steve Stricker säger samma sak.

– Jag tycker att det är suveränt att han sätter sin familj först. Golfen kommer alltid att finnas där. Nu vill han se till så att hans äktenskap fungerar och att allt är bra hemma. Vi kommer absolut att sakna honom tills han har fått ordning på allt, säger han till AP.

I ungefär samma stil går uttalandena från officiellt PGA-håll.

– Vi stöder Tigers beslut att kliva åt sidan från tävlingsgolfen och i stället fokusera på sin familj, heter det exempelvis i ett utlåtande från kommissionären Tim Fenchem.

– Hans prioritering är den rätta, vi fortsätter respektera hans önskan om att få vara ifred och ser fram emot den dag då han vill spela igen.

”Sporten lidande”

Experter i amerikanska media tror dock att oron på PGA-kontoret är större än Fenchem vill ge sken av.

– Om han bara är borta någon månad gör det inte så mycket. Han spelar ändå ganska sparsamt i början av säsongen, säger Bob Harig på ESPN.com.

– Men om den här pausen sträcker sig över att halvår, då blir PGA-touren och golfsporten lidande. Det här är redan dåliga tider för amerikansk idrott, det kan man se på vilket evenemang som helst. Så här många tomma stolar har vi inte sett på våra arenor på över 20 år.

Jim Gray på Golf Channel går ett steg längre.

– Det här är som att Mick Jagger skulle lämna Rolling Stones, eller som att Bono skulle sluta i U2, menar han.

– Det finns ingen som är mer förknippad med sin sport än Tiger Woods. Han ÄR golf i USA. Tomrummet han lämnar efter sig är enormt. Jag menar, det går kanske teoretiskt att hitta en ny sångare som kan ta Jaggers plats i Rolling Stones, men det skulle aldrig bli samma sak igen.

Tror på comeback

Så exakt hur lång blir pausen ?

Ingen vågar gissa.

– Han vet nog inte själv. Allt jag kan slå fast är att Tiger Woods inte kommer att spela golf förrän han själv känner sig fullständigt beredd, säger Jeff Rude på Golfweek till Golf Channel.

Proffskollegan och nära vännen Jason Gore kan inte gissa han heller, men han tror att stjärnan kommer tillbaka i sinom tid.

– Ja, när han väl är redo kommer Tiger att prestera på högsta nivå igen. Han är en otroligt stark person, det har han ju visat på golfbanan vid otaliga tillfällen.

Även Steve Stricker är övertygad om att han kommer att komma tillbaka.

– Vi visste sedan tidigare att han kommer komma tillbaka. Nu är vi inte säkra när han kommer tillbaka. Men det låter bra. Jag hoppas att allt ordnar upp sig för honom.

FAKTA

Här är Woods besked på hemsidan – ord för ord

Jag är djupt medveten om den besvikelse och smärta som min otrohet har vållat så många människor, främst min fru och mina barn.

Jag vill återigen säga till alla att jag är djupt ledsen och att jag ber om förlåtelse. Det kanske inte är möjligt att reparera den skada jag har åstadkommit men jag vill göra mitt bästa för att försöka.

Jag skulle vilja be alla, inkluderat mina fans, de goda människorna i min stiftelse, affärspartners, PGA-touren, och mina medtävlande om förståelse.

Vad som är viktigast just nu är att min familj får den tid, ostördhet och den trygga fristad som vi behöver för personlig läkning.

Efter mycket självrannsakan har jag bestämt mig för att ta ett avbrott från professionell golf på obestämd tid.

Jag behöver fokusera på att bli en bättre make, far och människa.

Återigen, jag ber om att min familjs privatliv respekteras och är särskilt tacksam mot alla dem som har erbjudit medkänsla och omsorg under denna svåra period.

Tiger Woods 12/11/2009

Namn: Tiger Woods.

Ålder: 33. Majorsegrar: US Masters: 1997, 2001, 2002, 2005. US Open: 2000, 2002, 2008. British Open: 2000, 2005, 2006. PGA-mästerskapen: 1999, 2000, 2006, 2007.

PGA-toursegrar: 71.

Övrigt: Woods vann i år PGA-tourens penningliga för nionde gången. Har blivit utsedd till årets spelare nio gånger av kollegorna på PGA-touren. Hans marknadsvärde är enormt. Enligt golf.com tjänade han förra året 644 miljoner kronor utanför golfbanan, jämfört med 56 miljoner kronor på golfbanan.