Tumbas mål: Bättre skolor i Sydafrika

Golfresan slutade med en hjälporganisation: ”Vill hjälpa utsatta barn”

Foto: Ola Axman
Hockeylegendaren Sven Tumbas golfresa resulterade i att han började engagera sig för de unga i Sydafrika.
SPORTBLADET

Under fotbolls-VM får världen se Sydafrikas glansiga fasad.

Landets mörka sidor riskerar att glömmas bort.

Sven Tumba har valt att öppna ögonen och hans Sports for Education-fond ger tusentals ungdomar hopp om en ljusare framtid.

– Jag har alltid velat göra något för utsatta barn som ett tack för allt jag fått i livet, säger han.

Resan till Sydafrika 2006 blev en ögonöppnare för ishockeylegendaren Sven Tumba.

Det skulle handla om golf, men under ett besök till Nomphelela High School utanför Durban gick det inte att blunda längre.

– Det var en otrolig upplevelse men samtidigt en besvikelse. Man frågade sig själv hur det kunde vara så här. Alla underbara ungar på skolan behövde verkligen få hjälp till en bättre utbildning, det kunde man se tydligt, säger Sven Tumba.

”Det var droppen”

När han hälsade på i ett par hem i närheten av skolan klarnade bilden ännu mer.

– Där fanns det barn som inte kunde gå i skolan av olika skäl. För mig var det droppen som fick bägaren att rinna över.

Med sin Education Fund i ryggen lanserade Sven Tumba, med hjälp av Astra Zeneca International, fondens pilotprojekt i Sydafrika: en skola norr om miljonstaden Durban.

– Vi ville ha en skola som redan fanns på plats och fungerade efter de principer som råder i Sydafrika med den höga arbetslösheten, fruktansvärda HIV-dödligheten och allt vad det innebär. Sedan får idrotten fungera som en katalysator när barnen ska lära sig att läsa, skriva och räkna, säger Sport for Education-ordföranden Per Larsson.

Numera är fem skolor i provinsen KwaZulu-Natal – där nära en miljon barn i åldrar 0–14 år är föräldralösa – involverade i projektet som verkar för att höja kvaliteten på barnens utbildning. Målet är att inkludera alla 19 skolor som finns i området.

En stor framgång

Efter ett år i programmet hade läskunnigheten bland eleverna i Nomphelelaskolan ökat med 30 procent. En framgång som ger extra energi till en outtröttlig Sven Tumba i hans kamp för världens barn.

– Under åren som gått har jag mognat och förstått vilken insats jag kan göra. Då kan man inte lägga sig och vila. För ett par år sedan blev jag kontaktad av Borneo Child Aid Society som ville ha hjälp till en skola i ett område där 50 000 barn inte har någonting. Jag lovade att hjälpa till på mitt sätt.

– Sedan åkte jag och Lill-Babs till Tibro där hon sjöng och jag snackade hockey. Vi drog in 107 000 kronor den kvällen som gick till att bygga upp Lill-Babs skola i Borneo. Det visar att allt är möjligt här i världen.

FAKTA

Det här är Sport for Education

Sven Tumba Education Fund är en icke vinst­drivande organisation som bildades 2005.

I januari 2007 sjösattes projektet Sport for Education i en skola utanför Durban.

Projektet hjälper till att utveckla skolor som behöver hjälp och som lever upp till de principer som organisationen tagit fram.

Astra Zeneca International fanns med som medfinansiär under de tre första åren och Astra Zenecas dotterbolag i Sydafrika är fortfarande aktivt med

i arbetet.

Så här kan du skänka pengar

På webbplatsen www.sportforeducation.org kan man donera pengar direkt.

Gör en insättning på plusgiro 90 01 17-3 eller på bankgiro 900-1173.

SMS:a till 72950 för att ge 50 kronor.