För mig vann Rory McIlroy Ryder Cup

SPORTBLADET

När ett Ryder Cup avgörs med en halv poäng så är det inte ett slag eller en händelse som avgör matchen. Det är massor av små händelser, en sänkt chipp här och en missad enmetare där.

Graeme McDowell vann den avgörande poängen men det är hans 21-åriga landsman som jag minns mest. För mig vann Rory McIlroy Ryder Cup när han satte sin putt på sista hålet för att dela med Stewart Cink.

Han är underbarnet som alla vill se blomma ut. Men Rory McIlroy duffade en wedge in bunkern under första foursome-matchen och tappade en poäng. Han visade nerver under singelspelet också men när det som bäst behövdes så visade han att han har ”det”.

Jag minns när Rory McIlroy skulle spela hem sin första seger på Europatouren för några år sedan. Han ledde klart i Crans Sur Sierre men chokade och förlorade till slut efter särspel mot fransmannen Lucquin. McIlroy var så nervös att han inte kunde peta i en fyradecimetersputt på 18:e hålet. Han har vuxit sedan dess.

Två majestätiska slag

Igår höll matchen mot Cink på att slinka honom ur händerna. Då slog 21-åringen två majestätiska slag på sista hålet men hans spoon över vattnet blev någon meter för mycket höger och han fick ett tufft bunkerslag. Han slog det för kort och bollen rann ner i bunkern igen. Många hade haft svårt att fokusera om, många hade gjort bogey. Cink hade samtidigt bra birdiechans.

Men McIlroy gick ner igen och daskade upp ett bestämt bunkerslag e och en halv meter ifrån. När Cink missade sin birdie behövde han ”bara” slå i sin putt.

En av de tuffaste puffarna

När han slog den hårt rakt i koppen kände i varje fall jag att, det här kommer att gå vägen. Jag var inte säker men jag fick en sån där tvåsekunders känsla som försvann nästa gång jag blinkade.

Nu har jag blinkat färdigt. Europa har vunnit och jag skulle vilja hissa Rory McIlroy lite grann. Det var en av de tuffaste puttarna i en av de svåraste matcherna och han gjorde den.

Nu kan han växa ett par steg till.

Känslomässigt var det här ett av de starkaste Ryder Cup jag sett i kamp med Kiawah Island 1991. Precis så här jämnt ska det vara för att Ryder Cup ska bli riktigt bra.

Vågar vara annorlunda

Några ord om en av mina personliga favoriter.

Ian Poulter.

Han vågar vara annorlunda i den ganska grå mainstreamgolf-världen.

Under Ryder Cup på Valhalla 2008 var han bäst i Europas lag och det kopierade han i år i hård konkurrens med Luke Donald.

Han skriker och lever rövare men är en riktigt sportslig spelare som aldrig skulle håna eller förminska någon.

Han är helt enkelt bra för golfen.

Woods kan fortfarande

Tiger Woods tog tre poäng och gick åtta under sista dagen.

Han är långt ifrån slut.

Peter Hanson fick en omöjlig uppgift när han bommade två par femmor totalt.

En bra debut där framförallt järnspelet visade toppklass. Detta var inte sista gången vi såg Hanson i Ryder Cup, det är jag ganska säker på.

ARTIKELN HANDLAR OM