Ballesteros sörjs av en hel värld

Legendaren dog tidigt i går – omgiven av sina anhöriga

Foto: AP
Seve Ballesteros efter att ha vunnit Masters I Augusta 1980. Den som sträcker över den gröna vinnarjackan är det föregående årets vinnare Fuzzy Zoeller.
SPORTBLADET

BARCELONA. Golflegendaren Severiano Ballesteros, 54, dog omgiven av sina nära i hemstaden Pedreña.

I dag sörjer en hel idrottsvärld den spanske gentlemannen.

– Inga hyllningar i dag räcker för att beskriva vad han gjorde för sporten och vad han representerade inom golfen, säger kollegan och vännen José María Olazábal.

Tidigt i går morse avled Severiano Ballesteros i sviterna av en två års lång kamp mot cancer, efter att läkare 2008 fann tumörer i hans hjärna.

Den spanske före detta golfaren var omgiven av sin familj och hans bror berättar att alla fick chansen att ta farväl av ”Seve”.

– Han sa hej då till alla i ordning, genom att hålla våra händer och tala om att han älskade oss, säger brodern Baldomero till spanska nyhetsbyrån EFE.

Den tidigare världsettan Severiano Ballesteros slog igenom i slutet av 1970-talet och har bland annat vunnit fem majortitlar, nio PGA-segrar och 50 segrar på Europatouren, mer än någon annan lyckats med.

’Hyllningar räcker ej’

Och det är långt ifrån bara familjen Ballesteros som sörjer honom.

I går svämmades spanska och internationella sajter över med hyllningar och kondoleanser från hela världen för den karismatiske spanjoren som i mångas ögon var sportens allra störste gentleman.

Landsmannen och vapendragaren José María Olazábal spelade oräkneliga rundor med Ballesteros och säger i dag att han därför inte kan plocka ut ett enskilt minne av ”Seve”, som var den som bjöd in Olazábal att spela en välgörenhetsmatch i början på 1980-talet då Olazábal ännu var amatör.

– Jag var väldigt hedrad och tacksam för att han gav mig den chansen. Inga hyllningar i dag räcker för att beskriva vad han gjorde för sporten och vad han representerade inom golfen, säger Olazábal, enligt Marca.

Från hans hemregion Kantabrien meddelades i går att man utlyser tre dagars officiell sorg över hemmasonens bortgång och att en gata i Santander kommer att uppkallas efter Severiano Ballesteros.

På onsdag klockan 13 kommer Severiano Ballesteros begravas i Pedreña.

FAKTA

Röster om Ballesteros

Sergio García, spansk golfspelare:

”Jag har alltid sett upp otroligt mycket till Seve. Den här nyheten gör man alldeles förstörd.”

Tiger Woods, tidigare världsetta:

”Jag är otroligt ledsen efter att han hört om hans död. Han var en talangfull och passionerad golfare som jag alltid hade trevligt med under Masters mästar-middag.”

Anniksa Sörenstam, svensk golflegendar:

”Seve, du kommer att bli saknad. Jag har alltid beundrat ditt spel. Din fantasi, karisma och kapacitet höjde vår sport. Tack för alla minnen.”

Sandro Rosell, ordförande FC Barcelona:

”I Barcelona känner vi extra den här dagen eftersom Ballesteros var en trogen supporter och en fantastisk ambassadör för Barça.

ARTIKELN HANDLAR OM