”Hela stället osar av bra atmosfär”

Richard S Johnson inför Scandinavian Masters

Foto: Björn Lindahl.
SPORTBLADET

BRO. Efter en skadefylld vår försöker Richard S. Johnson hitta tillbaka till sig själv igen inför Scandinavian Masters.

Omgivningen vid Bro Hof kunde knappast ge bättre vibbar för fjolårsmästaren – men alla skador har satt sina spår av frustration hos golfaren.

– Det hade varit bättre om jag blåst sönder axeln direkt, tagit två månader ledigt och gått vidare. Nu har jag dragit runt med små frågetecken och smärta i stället, säger han.

Stockholmssonen Richard S Johnson har kommit hem igen.

Han har pendlat mellan hemmet i Jupiter i Florida och Bro Hof tidigare i sommar för att hitta tillbaka till sitt spel efter en tung, skadefylld vår.

Varken omgivningen eller intrycken vid den vackra banan i Upplands-Bro – där han vann förra årets Scandinavian Masters – kunde knappast ha varit bättre.

– Det är mysigt att vara tillbaka, det känns lite som hemma med tanke på alla minnen som finns kvar från i fjol. Hela stället återbringar en bra känsla hos mig, säger Richard S Johnson.

Du har varit här tidigare i sommar för att försöka komma i fas?

– Ja, jag var och tränade på Bro Hof några veckor i juni redan. Jag har haft problem med en axel under våren så läkarna gav mig rådet att ta ledigt en månad för att försöka komma till rätta med den.

Skadade axeln

Vad är det som har hänt?

– Jag drog till axeln i gymmet alldeles innan säsongen började. Men det var

ingen definitiv skada så jag har kunnat fortsätta spela under våren, vilket har varit frustrerande. Det hade varit bättre om jag blåst sönder den helt, fått vila och sen komma tillbaka. I stället har jag spelat med vetskapen om att det kan göra ont och blivit försiktigare i mitt spel. Normalt sett är drivern mitt starkaste vapen men i år har jag slagit bedrövligt snett.

Vad har du gjort åt saken?

– Först trodde jag att jag hade en inflammerad slemsäck uppe i axeln och sist jag hade det så gick det över efter nån månad. Men den här gången har det bara blivit sämre trots att jag har käkat medicin och så. För en månad sen bestämde jag mig för att dra en kortisonspruta i axeln och började skicka runt röntgenbilder till olika läkare som sa att den i varje fall inte blev sämre.

Axeln kommer inte att gå sönder när jag spelar även om det gör ont så förhoppningsvis ska den bli helt läkt med lite rehabträning. Jag känner mig tryggare i mitt spel nu.

Fick ”gipsgrepp”

Det är inte det enda märkliga du upplevt i vår?

– Nej, när jag spelade i San Antonio fick jag "gipsgrepp". Det gick bara inte att greppa klubban och jag har aldrig varit med om nåt liknande. Problemet var att jag hade svårt att slå igenom slagen med axeln, och hade en hård release för att rädda slaget. Hjärnan gör ju då vad som helst för att bolljäveln ska gå rakt, så då blev det att greppet blev svagare och svagare för att den inte skulle dra åt vänster, och sen kunde jag inte hålla i klubban. Jag kände när jag stod vid utslagen att "jag kan missa bollen", och det hoppas jag slippa uppleva igen. Det var en mental grej där kroppen försökte lösa problemet när jag inte svingade normalt.

Hur mycket ser du fram emot Scandinavian Masters?

– Väldigt mycket, det har varit min största målsättning länge nu. Hela stället osar bra atmosfär med tanke på att jag vann i fjol och är det något ställe jag kan spela bra på så är det här.

Känner du att pressen blir större nu med tanke på att du vann i fjol?

– Både och faktiskt. I och med att de får hit två riktiga storstjärnor i Bubba Watson och Dustin Johnson så känns det som att fokus kommer att ligga på dem. Jag kan slå lite ur underläge även fast jag är regerande mästare och det känns bra.

Tar du med Anders Timell som caddie i år igen?

– Absolut. Timell ska med.

Han får inte fira genom att slänga sig upp på din axel i år igen om du

vinner ...

– Haha, nej precis. Han får ta det lite lugnare den här gången.

FAKTA

Tidigare vinnare i Scandinavian Masters

1991: Colin Montgomerie, Drottningholm

1992: Nick Faldo, Barsebäck

1993: Peter Baker, Forsgården

1994: Vijay Singh, Drottningholm

1995: Jesper Parnevik, Barsebäck

1996: Lee Westwood, Forsgården

1997: Joakim Haeggman, Barsebäck

1998: Jesper Parnevik, Kungsängen

1999: Colin Montgomerie, Barsebäck

2000: Lee Westwood, Kungsängen

2001: Colin Montgomerie, Barsebäck

2002: Graeme McDowell, Kungsängen

2003: Adam Scott, Barsebäck

2004: Luke Donald, Barsebäck

2005: Mark Hensby, Kungsängen

2006: Marc Warren, Barsebäck

2007: Mikko Ilonen, Arlandastad

2008: Peter Hanson, Arlandastad

2009: Ricardo Gonzalez, Barsebäck

2010: Richard S Johnson, Bro Hof Slott

Källa: nordeamasters.se