Golfen går framåt – men klassisk klubb vägrar kvinnor

Får kritik inför OS av brittisk OS-pamp

Foto: Malcolm.mcfadyen/Wikipedia
Här kan du inte bli medlem – om du är kvinna
SPORTBLADET

Golfen har återigen blivit OS-sport, efter 112 år frånvaro.

I och med det anser ordföranden för Storbrittaniens Olympiska förbund att St Andrews måste slopa förbudet mot kvinnliga medlemmar.

"Dags att jobba för att erbjuda jämställdhet", säger han till BBC.

När golf gör återkomst som OS-sport i Brasilien 2016 är det för första gången sedan 1904. Turneringen kommer att vara öppen för både män och kvinnor.

En golfklubb som inte tillåter kvinnor som medlemmar är The Royal and Ancient, även kallad St Andrews, belägen i Skottland. St Andrews, grundad 1754, beskriver sig själva som "golfens hem".

"Borde vara självklart"

När nu golf blivit en OS-sport säger ordföranden för Storbritanniens olympiska förbund, Lord Moynihan, till BBC att golfklubben måste häva förbudet mot kvinnor.

– Det borde vara ett självklart kännetecken för 2000-talets idrott. Det är dags att skärpa oss och jobba för att erbjuda jämställdhet och möjligheter över alla idrotter, idrottsadministration och idrottsmöjligheter, säger Moynihan till BBC.

"Anmärkningsvärt"

St Andrews är tillsammans med amerikanska klubben Augusta två av världens mest klassiska golfklubbar. Förbudet mot kvinnliga medlemmar har kritiserats tidigare och Augusta tog bort sitt förbud i augusti tidigare i år. St Andrews fortsätter dock med traditionen.

– Det är anmärkningsvärt att Augusta har förändrats, men att Royal and Ancient fortfarande inte tillåter fullständig jämställdhet för kvinnor i det här landet, säger Moynihan.

Det föreslagna formatet för OS-tävlingen är en individuell 72-hålsturnering, med guldmedalj till den spelare med lägst score över de 72 hålen.

Internationella Olympiska Kommitén, IOK, räknar med tävlande golfare från åtminstone 30 länder vid OS 2016. Sverige, som relativt stark golfnation, lär ha förhoppningar om att ha tävlande golfare på plats i Brasilien.

ARTIKELN HANDLAR OM