Hanson: ”Blev lite förvånad”

Kommenterar McIlroys avhopp förra veckan

Foto: SCANPIX
Världsettan hade en dålig vecka.
SPORTBLADET

Hur dåligt det än går, ingen avbryter en golfrunda utan att ha spelat klart.

Inte ens en världsetta.

Djupt ångerfull ska nu Rory McIlroy försöka hitta rätt igen.

I en värld fylld av tradition, regler och hur man ska uppträda finns det en sak du bara inte gör. Därför gav det också en enorm uppmärksamhet när Rory McIlroy klev av golfbanan och vidare ut till parkeringsplatsen mitt under pågående tävling i förra veckan.

Sju slag över par och hans andra slag rakt i vattnet gjorde att McIlroy tröttnade och avbröt tävlingen. Till de journalister som hann upp honom hävdade världsettan att "han inte var på en bra plats mentalt sett".

– I professionella sammanhang har jag aldrig gjort så, det kanske hände som junior när man försökte sänka sitt handikapp men inte lyckades, säger svenske stjärnan Peter Hanson till TT.

– Det är ju så inom golfen, du spelar klart din runda även om du skulle "skjuta" 80 slag så lite förvånad blev man ju när han klev av.

Nytt kontrakt

Helt förvånande kanske det inte är. Efter att förra året vunnit en major, Fedex-slutspelet i USA och penningligan i Europa och Ryder Cup med Europa var han en självklar etta inom golfvärlden. Ett mångmiljonkontrakt med Nike i början av året befäste ytterligare det.

Men därefter har det bara gått utför. Missade kvalgränser och nu händelsen i förra veckan i Florida gör att McIlroy har ett stort frågetecken kring sig inför årets första major, US Masters i april.

– Man ser att hans sving förändrats under vinteruppehållet. Det är ju faran med ett långt uppehåll, det är alltid en balans, att kunna få vila upp sig kontra kort ledighet och lättare att hålla upp de tekniska detaljerna, säger Hanson.

Bytte klubbor

TT: Tror du bytet till Nikeklubbor påverkat?

– Nej, inte alls, men sedan är det ju det här med pressen att vara världsetta. Det var ett misstag han gjorde förra veckan och det var impulsivt gjort.

McIlroy erkänner också i en intervju med Sports Illustrated att det "inte var bra". Enklaste sättet att få folk att glömma är dock att börja vinna igen, gärna då veckans turnering, WGC-tävlingen på Doral utanför Miami, med start på torsdag. Men startfältet är tuffast möjliga och McIlroy går ut i samma boll som Tiger Woods. I skuggan av honom hoppas Peter Hanson att hans form ska fortsätta peka uppåt.

– Förra veckans spel är ett steg i rätt riktning igen och jag börja hitta formen.

TT