Hanson: ”På gränsen till rent fusk”

Världens bäste får spela vidare trots regelbrottet: Tycker det är märkligt att Tiger inte diskades

1 av 3 | Foto: GETTY
SPORTBLADET

Augusta. Världsettan bröt golfens gyllene regel –att droppa bollen på rätt plats.

Tiger Woods spelar vidare i Masters.

– Märkligt att Tiger inte diskades, säger Peter Hanson

Foto: AP
Tiger Woods.

Spelet i årets första major överskuggas av det regelbrott Tiger Woods gjorde sig skyldig till redan i fredags kväll. Efter att ha spelat en boll i vattnet droppade han den sedan felaktigt, men fick ingen tillsägelse av domare eller arrangörer och skrev sedan på ett felaktigt scorekort.

Efteråt förklarade Woods i en tv-intervju med ESPN varför han inte droppade exakt på den plats han spelat från i första läget:

”Blev perfekt”

– Jag försökte kapa två yards från det slag jag kände att jag slog första gången. Jag gjorde det och det blev perfekt.

Uttalandet skapade en debatt om medvetet fusk. Men i stället för att välja att diska världsettan valde arrangörerna att hänvisa till en ny regel där de kunde ge honom två pliktslag och låta honom spela vidare.

Ett tydligt regelfel

Peter Hanson, som spelade i ledarboll på Augusta i fjol, menar att Woods inte borde ha fått spela färdigt turneringen:

– Jag tycker det är märkligt att Tiger inte diskades om han ­placerade bollen på en plats som gav honom fördel. Det är gränsfall till rent fusk.

Kollegan Henrik Stenson reagerade på tv-intervjun och räknade med att Woods skulle bli diskad:

– Det var ju ett tydligt regelfel. Jag trodde att han skulle diskas.

– Senare fick jag förklarat av en medlem att det fanns speciella omständigheter och en regel (om bevis via tv-bilder) som de kunde hänvisa till.

”De har klantat sig”

Tävlingsledningen valde att inte diska Tiger Woods eftersom de själva initialt bedömt att han inte droppat fel. Ledningen gjorde sedan ytterligare en prövning utan att meddela Woods om någon felaktighet, före signeringen av scorekortet. Det räddar honom kvar i turneringen.

– Det här öppnar ju upp för framtiden. Ett stängt scorekort kan alltså öppnas upp och scoren ändras, om det finns speciella omständigheter, säger Henrik Stenson som konstaterar att arrangörerna tillsammans med domarna har bidragit till situationen.

– De har klantat sig lite. De trodde att han hade gjort rätt, men så var det ju inte.

Gick runt på 70 slag

Tiger Woods själv trodde att han droppat korrekt, men ifrågasätter inte straffet på två pliktslag.

– Jag gjorde fel och nu har de valt agera enligt reglerna. Jag accepterar det, sa han i natt.

– Men jag övervägde aldrig att bryta turnering-en.

Woods spelade tredje rundan på 70 slag och ligger på delad sjunde plats inför sista dagen.

Världsettan är fyra slag efter ledarna Brendt Snedeker, USA, och Angel Cabrera, Argentina.

Den duon jagas närmast av tre australiensare – Scott, Leishman och Day.

Regeln från 2011 som räddade TIGER

33-7. Diskvalifikation. Tävlingsledningens rätt att agera 

En plikt i form av en diskvalifikation får, i enskilda exceptionella fall, upphävas, modifieras eller utdömas om tävlingsledningen anser detta vara befogat. En plikt som är mindre än diskvalifikation får inte upphävas eller modifieras. Om en tävlingsledning anser att en spelare gjorts sig skyldig till ett allvarligt etikettsbrott, får den utdöma diskvalifikation enligt denna regel.

Tolkningen: Tävlingsledningen bedömde att det här var ett exceptionellt fall där diskvalifikation inte ansågs befogat. Orsaken var att han inte uppmärksammats av domare på regelbrottet.

ARTIKELN HANDLAR OM