Här visar 77-åringen upp sin superkropp

”Kliver upp klockan sex på morgonen och lyfter stenar”

SPORTBLADET

Han är 77 år gammal men gör 1 200 situps varje morgon och lyfter över 100 kilo i gymmet.

Golflegendaren Gary Player har fått smeknamnet "Mr. Fitness".

– Jag känner mig som en 45-åring, säger han till ESPN.

Foto: ESPN

Sydafrikanen Gary Player gjorde sin proffsdebut redan som 17-åring. I dag, 60 år senare, är han fortfarande aktiv, fast på seniortouren.

Den niofaldige majorvinnaren var en av 20 idrottsprofiler som ställde upp i ESPN:s Body Issue Magazine, som släpptes i dag.

Där visar han upp sin vältrimmade kropp och talar ut om sitt extrema förhållningssätt till träningen.

– Flera av mina vänner har gått bort men jag kämpar på. Jag är snart 78 år gammal men är i extremt bra form. Jag kan få en hjärtattack när som helst, det vet man aldrig, men vad fasen – jag kliver upp klockan sex på morgonen och jobbar för fullt på min gård, blandar cement, lyfter stenar och så vidare. Jag klättrar i berg, motionssimmar i min pol, går långa promenader och tränar regelbundet. Det skulle aldrig falla mig in att be någon annan göra ett jobb som jag själv kan fixa. Det är viktigt att hålla kroppen i rörelse hela tiden, säger han i intervjun.

”Stoppar i sig skit”

Även om Player själv inser att han är ett extremfall, så tycker han att folk generellt har ett alldeles för slapphändigt förhållningssätt till friskvård.

Inte minst de som bor i USA.

Player har 15 barnbarn i landet och är genuint orolig för dem.

– De har den bästa maten i världen men stoppar bara i sig skit. Jag minns att Jamie Oliver (känd tv-kock) åkte dit och träffade barn som aldrig i hela sitt liv hade ätit sallad, broccoli, spenat eller grönsaker. Föräldrarna ger sina barn en läsk och en munk att ta med som matlåda till skolan. Det är inte så konstigt att man har sådana enorma problem med fetma.

Vill inspirera andra

– Jag älskar USA, men jag blir irriterad när jag ser så många överviktiga personer. Jag hoppas att de får ordning på sin friskvård, men jag kan bara inte se att det ska hända med tanke på den tsunami av fetma som finns i landet just nu, säger Player.

Hans mål med intervjun i ESPN är att inspirera unga människor till att ta hand om sina kroppar och få dem att sluta röka och dricka.

Player säger att om han lyckas med det så kommer det att vara en större bedrift än alla hans major-titlar tillsammans.

ARTIKELN HANDLAR OM