Stenson i storform inför The Open

”Jag är revanschrugen”

Henrik Stenson
SPORTBLADET

Han har varit trea två gånger.

Han kom trea i genrepet till årets British Open

Henrik Stenson är bättre förberedd än någonsin inför den brittiska golfmajorn.

Det finns orsak till att Henrik Stenson är ett hett byte bland autografjägarna på Muirfield.

Den 37-årige göteborgaren kommer till British Open med en färsk tredjeplats i bagaget. Dessutom har han förberett sig noggrant, och så gillar han Muirfield.

– Topp tre av British Open-banorna, om inte ännu bättre, säger han.

– Det har absolut funnits British Open där spelet känts sämre. Den här gången har jag gjort grovjobbet innan. Det ger ett annat lugn. Jag spelade söndagen och måndagen och innan Scottish Open. Jag har koll på vilka linjer jag ska ha och var jag vill vara på banan.

I storform

Att formen är på plats visade Stenson i genrepet förra veckan. Även om han tappade ledningen på sista rundan i Scottish Open och slutade trea bakom Phil Mickelson och Branden Grace.

– Jag kanske hade varit mer nöjd om jag hade vunnit, nu är jag mer revanschsugen när det inte gick som jag ville på söndagen.

– Framför allt lördagen tycker jag är det bästa jag gjort på hela året från tee till green.

Med träningsrundorna på Muirfield och Scottish Open har Stenson hunnit anpassa sig till väderutsatta linksbanor.

In i linkstänket

– Det är viktigt att komma in i linkstänket. Att landa mycket kortare om pinnen, hålla koll på skruven så bollen inte sticker iväg för mycket. Förra veckan hade jag inte hundra procent koll på hastigheten på greenerna, de är långsammare än de vi puttar på i vanliga fall.

– Enda skillnaden i utrustningen är att jag plockat ur min träfyra och lagt i en järntvåa i stället. Det gjorde jag redan i Scottish Open. Träfyror vill man inte skicka upp i sidvindarna här. Bättre hålla sig längs marken.

Även om Stenson gillar och känner till Muirfield väl, så kan medspelare komma med tips. Som när han gick runt med titelhållaren Ernie Els på tisdagen.

– Någon gång händer det. Ernie tog driver på åttan. Inget spel jag hade sett förut. Jag kan nog slå en spoon i samma linje, funderar han.

Yrseln orosmoment

Stenson, 30 på världsrankingen, känner sig beredd. Orosmoment? Skulle vara öronyrseln i så fall.

– Det beror på balansförändringar i örat. Under Memorial (PGA-tävlingen i början av juni) var det riktigt dåligt. På fredagen kröp jag omkring i omklädningsrummet innan jag skulle spela. Jag har haft några slängar förr. En gång i Madrid kunde jag inte böja på huvudet när jag skulle putta på sista rundan och kunde inte plocka bollen ur koppen själv. Det såg nog riktigt nonchalant ut.

– Men det känns bättre nu.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM