– Hela världen började snurra

Stensons tuffa kamp inför British Open: ”Inte roligt när det händer”

smyger i bakgrunden Henrik Stenson (vänster) tar upp kampen med Ernie Els & Co. Svensken ger runt 41 gånger pengarna som turneringssegrare.
SPORTBLADET

I dag startar den 142:a upplagan av British Open och Henrik Stenson, 37, är i storform.

Men det finns ett orosmoment:

Balansstörningarna.

– Jag kröp omkring i omklädningsrummet. Hela världen snurrade, berättar han för Sportbladet.

I dag klockan 09.00 svensk tid startar den mest klassiska av golftävlingar.

British Open.

Nio svenskar finns med, däribland Henrik Stenson.

Göteborgaren visade bra form i genrepet förra veckan. Även om han tappade ledningen på sista rundan i Scottish Open och slutade trea bakom Phil Mickelson och Branden Grace.

Hyllar banan

– Mitt spel är hyfsat på g. Jag är revanschsugen efter tredjeplatsen. Vädret är bra och det kommer bli mycket publik. Jag ser verkligen fram emot det, säger han över en rasslig telefonlinje.

Han trivs på Muirfield och beskriver banan som en av de absolut bästa. Några saker blir extra viktiga:

– Att komma in i links- tänket. Att landa mycket kortare om pinnen, hålla koll på skruven så bollen inte sticker i väg för mycket. Är du lite för aggressiv hamnar du i svåra lägen. Samtidigt får du inte vara för defensiv. Oftast är det bästa att börja försiktigt och sen bli mer aggressiv, säger han.

Kröp på golvet

Stenson känner sig beredd, men det finns ett orosmoment. 37-åringen har haft problem med kristallerna i örat. Rättare sagt yrsel.

Under Memorial (PGA-tävlingen i början av juni) var det som värst.

– På fredagsmorgonen, under uppvärmningen, började hela världen att snurra och jag kröp omkring i omklädningsrummet. Det är inte kul att spela golf då, säger han.

Hur mår du i dag?

– Bra. Det känns bättre och bättre för varje dag. Det är hyfsat stabilt, jag är 95–98 procent okej.

Är du orolig över att det ska komma tillbaka under British Open?

– Nä, inte nu när jag vet vad det är. Jag har fått några övningar jag kan göra. Lite att pilla med, säger han och fortsätter:

– Men det är inte roligt när det händer. En gång när jag spelade i Madrid kunde jag inte böja på huvudet när jag skulle putta eller plocka upp bollen ur koppen. Det såg nog ganska nonchalant ut.

Följ första rundan i British Open här (extern länk)

Här är fem favoriter att hålla ögonen på i helgen

Tiger Woods

Som vanligt hålls Woods som favorit. Han har inte vunnit en major på fem år och det är oklart vilken form han är i, men han visar inga tecken på armbågsskadan längre.

Ernie Els

Titelförsvararen har visat storform under säsongen, men hamnade på en 97:e plats i helgens Scottish Open. Kuriosa: Har före detta NHL-spelaren Dan Quinn som caddie.

Phil Mickelson

Verkar ha vänt blad efter besvikelsen i US Open då han noterade sin sjätte andra plats. I helgen vann han Scottish Open. Har en andraplats (2011) som bäst i British Open.

Justin Rose

Har inga anmärkningsvärda resultat från tidigare British Open, men att vara på hemmaplan och ha en prestigefylld vinst i US Open med sig kan betyda mycket.

Graeme McDowell

Är inne i ett bra stim. Vann Open de France för två veckor sedan och visade stort självförtroende. Nord-irländaren har haft ett konstigt år men verkar ha hittat rätt nu.