”Röda siffror efter en dag är aldrig dåligt”

Smakstart för Stenson i British Open

Foto: AFP
Henrik Stenson.
SPORTBLADET

Henrik Stenson fick den start han ville ha i British Open. Han var en av 20 spelare som tog sig under par på den första rundan i golfmajorn på svårspelade Muirfield.

Och det finns mer att ta av.

– Röda siffror efter en dag är aldrig dåligt i en major, konstaterade Stenson.

Henrik Stenson har förberett sig som aldrig förr inför British Open. Det visade han direkt och låg på delad 15:e plats efter första rundan. Även om han inte var lika nöjd med sitt spel som att han gick ett under par efter 70 slag.

– Jag spelade inte fantastiskt, men jag träffade mycket greener och det var mycket tvåputt. När man puttade nerför och i medvind var det som glas runt en del hål.

I ovanligt soligt och varmt väder hölls ändå scorerna uppe. Det varma och torra vädret gjorde greenerna oväntat snabba och svårflirtade.

När Stensons långa spel inte fungerade till hundra procent, så var han desto hetare med puttern.

– Jag är nöjd med dagsverket, även om det var halvknackigt långt spel och jag inte hade så jättemånga birdiechanser.

– Jag och min caddie jobbar bra ute på banan, gör inga strategiska missar. Utan det var mer att jag slog några dåliga slag, sade Stenson.

En klantbogey

Av sina två plumpar i scorekortet tyckte Stenson att den på tredje hålet var den enda "klantbogeyn". I övrigt såg han med tre birdies till att han hamnade under par.

– När man har spelat tillräckligt många majors vet man att det handlar om att mata par egentligen och snuva med sig en birdie här och var när man får chansen. Tålamod, tålamod, tålamod, sade Stenson som har varit trea två gånger i den brittiska majorn.

Fredrik Jacobson var också nära att gå under par, men dubbelbogey på sista hålet förde honom till 72 slag och ett över par.

– Jag är fantastiskt nöjd med spelet hela vägen, men det blev en lite tråkig avslutning när jag treputtade. Det här är de snabbaste greener jag har sett på British Open, lite som Augusta på vissa ställen. Utmanande, sade Jacobson.

– Par hade varit riktigt bra, men jag fick ändå ihop några birdies och puttade bra. Jag var ute i ruffen lite för mycket, ligger bollarna för tjockt får man bara hugga ut dem.

Ny driver

Majordebutanten Jonas Blixt gick också runt på 72 slag. Driverutspelen var det enda som Blixt inte var nöjd med. Han har den senaste tiden laborerat med drivern.

– Jag ska se om jag kan få en ny driver. Någonting måste hända, sade han.

Carl Pettersson har bytt från så kallad magputter, som förbjuds den 1 januari 2016, till en vanlig putter precis till British Open. Ett lyckat byte, men han gick tre över par, liksom Oscar Florén.

Woods i ruffen

För Robert Karlsson och Niclas Fasth ser det ut att bara bli två ronder. De gick båda sex över par.

Amerikanen Zach Johnsson tog ledningen med fem under par. Tiger Woods finns med där uppe också, två under par trots att han missade grovt från första tee och valde att droppa när han hamnade i tät ruff.

FAKTA

Resultat efter första ronden (par 71):

1) Zach Johnson, USA, 66, 2) Mark O'Meara, do, och Rafael Cabrera–Bello, Spanien, båda 67, 4) Miguel Angel Jimenez, do, Dustin Johnson, USA, Brandt Snedeker, do, Tom Lehman, do, och Shiv Kapur, Indien, alla 68, 9) Todd Hamilton, USA, Phil Mickelson, do, Jordan Spieth, do, Tiger Woods, do, Angel Cabrera, Argentina, och Francesco Molinari, Italien, alla 69.

Sv plac

15) Henrik Stenson 70, 27) Jonas Blixt och Fredrik Jacobson, båda 72, 59) Carl Pettersson och Oscar Florén, båda 74, 112) Robert Karlsson och Niclas Fasth, båda 77.

Peter Wikström/TT