Stenson i ledarboll på Muirfield

Svensken ett slag från ledningen

Foto: GETTY IMAGES
Stenson.
SPORTBLADET

Vinden vände och tilltog, men Henrik Stenson gick ett under par även på andra ronden i British Open i golf.

Med 140 slag halvvägs är han bara ett slag från täten i majorn på svårbemästrade Muirfield.

– Jag tar gärna minus ett i morgon också, sade Stenson efter sitt andra dagsverke.

Henrik Stenson gick sin andra 70-rond tidigt och kunde under dagens gång se hur hans 140 slag sammanlagt växte i värde.

Till slut var det bara nio spelare som var under par. Och ensam ledare på 139 slag, tre under par, var spanjoren Miguel Angel Jimenez.

Stenson anförde kvartetten – Tiger Woods, Lee Westwood och Dustin Johnson – ett slag bakom och kommer att gå i lördagens ledarboll med Jimenez.

I vändande och tilltagande vind var Stenson en av få som fick röda siffror även på fredagen efter en händelserik runda.

– Jag har bra balans mentalt och har bara kört på. Hetsar man upp sig så gör man inte birdie direkt efter en dubbelbogey, sade han.

Dubbelbogeyn kom på sjätte hålet. Utslaget hamnade i tät ruff. Stenson fick ut bollen – som for över fairway och in i ruffen på andra sidan. Men efter en lyckad ruffdunk till var han ute på fairway och var nöjd med att komma undan med sex slag och en dubbelbogey.

– Det kunde ha kostat ännu mer. Det var ingenstans att droppa och ingenstans att slå bollen varken framåt eller bakåt.

Med i täten

Han kom direkt igen med birdie på nionde hålet, hans tredje och det skulle bli två till. Med två bogeys innebar det 70 slag igen.

Stenson tycker ändå att han inte är hundraprocentig i sitt spel.

– Önskar jag hade lite bättre skärpa i mitt spel. Det är fortfarande lite halvkämpigt från tee.

– Men jag har gjort det bra så här långt. Tålamodet är bra, spelplanen bra, kampviljan är det inget fel på, puttningen är okej. Jag håller ihop det bra spelmässigt, men det hade varit skönt om man känt att man kunnat lägga in femmans växel.

Varit världsfyra

Den 37-årige göteborgaren börjar ändå visa samma jämnhet som gjorde honom till världsfyra i maj 2009. Han har kommit trea två gånger i British Open.

– Ingen idé gå händelserna i förväg, jag maler på en dag till innan jag vet vad jag har för utgångsläge inför söndag.

Tredje dagen i majors brukar kallas moving day, då alla försöker positionera sig inför slutstriden. Men Stenson håller sig till sin plan.

– Det är det som är nyckeln. Jag börjar inte spela tokaggressivt i morgon för att försöka jaga i kapp. Det är lite som schack, jag kan bara flytta mig runt på det sätt jag tror är bäst.

Stensons utslag på 15:e hålet var runt 270 meter på fredagen – med en järnfemma. Drivern använde han bara på ett hål, mot två första dagen. Det säger något om förhållandena på Muirfield.

– Men den stora skillnaden var greenerna. Det var svårt att nå fram till flaggorna i dag, tyckte Fredrik Jacobson, som hade 75 slag och är fem över par totalt.

FAKTA

Resultat eefter andra ronden (par 71):

1) Miguel A Jimenez, Spanien, 139 (68–71), 2) Henrik Stenson, Sverige, (70–70), Tiger Woods, USA, (69–71), Dustin Johnson, do, (68–72) och Lee Westwood, Storbritannien, (72–68), alla 140, 6) Martin Laird, do, (70–71), Rafael Cabrera–Bello, Spanien, (67–74), Angel Cabrera, Argentina, (69–72) och Zach Johnson, USA, (66–75), alla 141, 10) Ryan Moore, do, 142 (72–70).

Övr sv plac

39) Fredrik Jacobson 147 (72–75), 70) Jonas Blixt (72–78) och Carl Pettersson (74–76), båda 150. Utsl (cut 151): Oscar Floren 151 (74–77), Niclas Fasth 152 (77–75), Robert Karlsson 154 (77–77).

Peter Wikström/TT