Kravet: Drömgolf

Tung lördag för Henrik Stenson: ”Greenen på 18:e var löjligt långsam”

SPORTBLADET

I perfekt slagläge – då gick han tre över par.

Nu krävs en storartad avslutningsrunda av Henrik Stenson när British Open avgörs i dag.

– Jag behöver göra tre under par för att ha en chans, säger han.

”jag är fortfarande med i matchen” Stenson vet vad som krävs för att snuva storstjärnorna på titeln.

I går klev den 37-årige svensken ut på Muirfield i ledarboll. Han hade svarat för två raka 70-ronder och vara bara ett slag bakom spanska yrvädret Miguel Angel Jimenez. Ett perfekt utgångsläge för Stenson som krigar för att bli den förste svensk på herrsidan att vinna en major.

Miss från nära håll

Men gårdagens runda, den tredje av fyra, slutade i besvikelse. Stenson hade redan tappat två slag när han på det allra sista hålet brände en parputt från bara meterns avstånd.

– Greenen på 18:e var löjligt långsam i dag. Jag tyckte det var ett bra första försök, ändå stannade bollen. Det hade varit skönt att gå på par, säger Henrik Stenson till TT.

Jagar superstjärnorna

Missen gör att han i stället är ett över par, på en delad femteplats, och hela fyra slag bakom ledaren Lee Westwood.

Han har även storfräsare som Hunter Mahan, Tiger Woods och Angel Cabrera framför sig.

– Jag måste skjuta en bra score i morgon. Jag behöver tre under par eller så för att ha en chans i alla fall, säger svensken.

Han trivs ändå förhållandevis bra med sin position. Nu kan han smyga bakifrån och spela utan press. Utmaningen blir att hitta känslan i puttningen igen.

Måste hitta känslan

Spelet på greenerna var inget vidare i går, utöver en monsterputt för bogey på det femte hålet.

Den blev på många sätt den stora räddning och det är just den känslan som Stenson vill åt.

Då kan han, med lite tur, bryta den svenska major-torkan och bli historisk.

– Jag är fortfarande med i matchen. Det är 18 hål kvar att spela, säger Stenson.

Klockan 14.40, svensk tid, slår han ut. Stenson går i boll med amerikanen Zach Johnson som också han är ett över par inför avslutningen.

Titta Henrik, här är sju klassiska upphämtningar

1956, US Masters

Jack Burke, Jr. var nio slag bakom ledaren inför slutrundan. Ändå kunde han vinna på totalt 289 slag – som än i dag står sig som den sämsta scoren av en major-vinnare.

1960, US Open

Med 65 slag på slutrundan passerade Arnold Palmer både Jack Nicklaus och Ben Hogan och vann på fyra under par. Han var sex slag bakom inför slutrundan.

1973, US Open

Johnny Miller var också han sex slag bakom ledaren. Då slog han till med en makalös runda, gick åtta under par och vann tävlingen.

1978, US Masters

Gary Player var sju slag bakom Hubert Green. Greens agent var förbannad och menade att han inte hade någon att tävla emot. ”What about me?”, svarade Player – som gick på 64 slag och vann.

1986, US Masters

Jack Nicklaus gick på 30 slag de sista nio hålen – nytt rekord på Augusta. Han passerade samtliga i fältet och vann före Tom Kite och Greg Norman.

1999, British Open

Paul Lawrie hämtade upp tio slag på slutrundan. Den stora syndabocken: Jean Van de Velde, som gjorde en trippelbogey på det sista hålet. En dubbel och han hade vunnit tävlingen.