Jonas Blixt: Skulle älska att bli först

1 av 4 | Foto: AFP
SPORTBLADET

AUGUSTA. Nära, men inte hela vägen fram.

Jonas Blixt var nöjd och besviken på samma gång efter sin sensationella andraplats i Masters.

– Jag hoppas den där svenska majorförbannelsen tar slut snart och jag skulle älska att bli först. Det är en dröm, säger han.

Jonas Blixt har stått för en makalös prestation den här veckan på Augusta.

Som debutant har han gått alla rundor under par och inte haft en enda dålig dag, något som egentligen inte borde vara möjligt på en bana med så många fällor på vägen.

– Erfarenhet är inte överskattat här och jag lärde mig mycket när jag spelade de första rundorna med Ben Crenshaw. Var man ska lägga bollen, var man absolut inte får placera den. Jag hade gärna spelat mer med honom, säger Jonas Blixt.

”Jag älskar majors”

Det gick dock även bra utan den amerikanske legendaren vid sin sida.

När allting skulle avgöras spelade han med Matt Kuchar och under svåra förhållanden blev Blixt i går en av ganska få spelare att gå under par.

– Jag älskar majors, älskar när det är svårt. Ju svårare ju bättre och det var riktigt svårt här, säger han och ler.

– Det var en fantastisk dag i dag, men jag fick inte bollen så nära pinnen och gav inte mig själv möjligheterna som jag ville. Bubba Watson spelade bättre och förtjänade segern, men jag kan inte vänta på att få komma tillbaka hit.

Säkrat spel nästa år

Andraplatsen innebär ju att han redan nu har säkrat Masters-spel också nästa år, men innan dess väntar årets tre andra majors.

– Det känns lite som en förbannelse att ingen svensk vunnit, men jag skulle älska att bli först. Det är en dröm och vore stort att få bli den första att vinna. Samtidigt spelar det inte så jättestor roll, för bara någon vinner kanske det släpper sedan, säger han och tittar sedan framåt mot höstens Ryder Cup.

– Jag ska spela så bra nu att (kaptenen) Paul McGinley inte har något annat val än att ta ut mig.

Prispengarna då? För sin andraplats belönades Blixt med 792 000 dollar, eller motsvarande 5,2 miljoner kronor.

FAKTA

Slutställning:

1. B. Watson, USA –8

2. Jonas Blixt –5

2. J. Spieth, USA –5

4. M.A Jimenez, SPA –4

5. R. Fowler, USA –2

5. M. Kuchar, USA –2

–––––––

14. Henrik Stenson +1

FAKTA

Så nära har vi varit att vinna en major

Jesper Parnevik

1994, tvåa i British Open

■ ■ Ledde med hela två slag inför det allra sista hålet på Turnberry. Då hände det som inte fick hända: Parnevik gjorde bogey, samtidigt som zimbabwiern Nick Price sänkte en galen eagle-putt på 17:e.

Henrik Stenson

2013, tvåa i British Open

■ ■ Kom smygandes bakifrån och var uppe i ledning när halva rundan återstod. Då, från ingenstans egentligen, seglade storspelande amerikanen Phil Mickelson i kapp och förbi. Långt ifrån en kollapps av Stenson – i stället var det ”Lefty” presterade på en rysligt hög nivå.

Jesper Parnevik

1997, tvåa i British Open

■ ■ Ledde länge med fyra slags marginal på Royal Troon i Skottland. Men drömmen krossades ännu en gång – det sedan amerikanen Justin Leonard gått sex under par på slutrundan. Leonard vann till slut med tre slag före Parnevik.

Jonas Blixt

2014, delad tvåa i Masters

■ ■ Mastersdebutanten Jonas Blixt var ett slag bakom ledarduon inför den avslutande dagen, men fick till slut nöja sig med en delad andraplats tillsammans med 20-årige Jason Spieth, tre slag efter Bubba Watson, som vann sin andra Masters.

Peter Hanson

2012, trea i Masters

■ ■ Den då 34-årige Hanson visade upp strålande form och hade klättrat upp i ensam ledning inför slutrundan. Väl där fick han inte alls till det, gick på 73 slag, och slutade trea bakom Bubba Watson och Louis Oosthuizen.

Niclas Fasth

2001, tvåa i British Open

■ ■ Göteborgs-sonen spelade sin allra första major i karriären och gjorde stor succé. Men det räckte inte hela vägen, amerikanen David Duval var ett par snäpp vassare och vann med tre slags marginal.

Carl Pettersson

2012, delad trea i PGA-mästerskapen

■ ■ Inledde tävlingen med en bogey-fri 66-runda och red sedan vidare på vågen. Var tvåa inför slutrundan men tyvärr, för svensk del, var Rory McIlroy i sanslös form och vann till slut överlägset.

Henrik Stenson

2013, trea i PGA-mästerskapen

■ ■ Svensken var bara två slag bakom Jason Dufner med fem hål kvar. Men en dubbelbogey förstörde hans chanser och Stenson blev trea, tre slag bakom Dufner och ett bakom tvåan Jim Furyk.