Domare stoppar bygget av Rios OS-golfbana

1 av 4 | Foto: AP
En lokal domstol har beslutat att tillräckligt med regnskog har skövlats.
SPORTBLADET

Staden Rio de Janeiro får inte fortsätta att skövla regnskog för att göra rum för den nya OS-golfbanan.

Det beslutade en brasiliansk domare i natt.

– Det är i samhällets intresse att miljön bevaras, säger domaren.

Golfen återvänder till det olympiska programmet till spelen i Rio de Janeiro 2016. Till återkomsten byggs en helt ny bana i ett miljöskyddat område med regnskog i en Rio-förort. Banarbetare fortsätter att lägga gräset i hopp om att banan ska stå klar i slutet av 2014 för att kunna stå värd för en testtävling i slutet av 2015 eller början av 2016.

Men arrangörerna har stött på patrull.

”Respekt för miljön”

En lokal domstol i Rio de Janeiro har enligt nyhetsbyrån AP beslutat att planerna för banan måste göras om efter en stämningsansökan från en grupp invånare i förorten.

Anledningen är en oro över att regnskogen skadas för mycket och kritik mot den nya banan har luftats sedan byggnadsarbetet startade.

Åklagarna som leder invånarnas talan vill ha en 400 meter bred korridor för att skydda djuren i regnskogen och domaren har beslutat att ingen mer regnskog för skövlas.

– Det är i samhällets intresse att OS äger rum men det är även i samhällets intresse att miljön bevaras. Laglighet måste observeras och inom lagen ryms respekten för miljön, säger domare Eduardo Klausner.

Måste bygga bredvid motorväg

Rio-OS har tidigare dragits med förseningar i förberedelserna och nu måste alltså organisationskommittén tänka om vad gäller golfbanan. Annars är det oklart var OS-golfen kommer att spelas.

Under domarens förslag måste golfbanan ritas om och byggas norrut, upp mot en motorväg i stället för mot regnskogen. Det innebär att man måste bygga på mark som öronmärkts för konstruktion av nya lyxlägenheter. Något som vore ett ekonomiskt bakslag för arrangörerna.

OS 2016 inleds den 5 augusti 2016.