Öppnar för damerna efter 260 års väntan

Foto: TT
SPORTBLADET

I 260 år har vi väntat på nyheten.

Nu meddelar en av golfsportens mest anrika klubbar, The Royal and Ancient golf club på St Andrews, att även kvinnor är välkomna som medlemmar.

– Med golf på nästa OS-program är det här en stor chans för sporten att utvecklas och det här skickar ut rätt meddelande att golfen är till för alla, säger idrottsministern i Storbritannien Helen Grant enligt AP.

I 260 år har kvinnor nobbats medlemskap i The Royal and Ancient golf club på St Andrews i Skottland. Nu är de välkomna, sedan klubbens 2 400 – hittills manliga – medlemmar fått rösta i frågan.

”Positiv och viktig dag”

– Jag kan bekräfta att The Royal & Ancient Golf of St. Andrews nu är en mixad medlemsklubb, bekräftade klubbchefen Peter Dawson.

Den överväldigande majoriteten – 85 procent – röstade för att släppa in kvinnor i föreningen. Medlemmarna röstade också en fram en specialregel som ska skynda på de kommande kvinnliga medlemsökningarna.

Inom de kommande månaderna väntas nu upp till 15 kvinnor antas i den exklusiva medlemsklubben.

– Det är är en viktig och positiv dag, säger Dawson.

”Är till för alla”

Beslutet välkomnas även från högsta politiska instans i Storbritannien.

– Det här är positiva nyheter för sporten och jag hoppas att vi nu får se andra golfklubbar med föråldrad enkönspolitik följa efter. Med golf på nästa OS-program är det här en stor chans för sporten att utvecklas och det här skickar ut rätt meddelande att golfen är till för alla, säger idrottsministern Helen Grant enligt AP.