”Phil mår man bra av att slå”

Stenson jagar specifik Ryder Cup-skalp

1 av 3
Henrik Stenson.
SPORTBLADET

GLENEAGLES. Tillbaka i Ryder Cup, för första gången på sex år.

Och väl på plats i Skottland har Henrik Stenson tagit sikte på – och hoppas nu få chansen att ta – en speciell skalp.

Phil Mickelsons.

– För den rent personliga tillfredställelsen… Phil är en klasspelare som man mår bra av att slå, säger Stenson.

Han har varit med i Ryder Cup två gånger tidigare. Dels på irländska K Club 2006, då han fick äran att sätta putten som säkrade segern när Europa krossade USA med 18.5–9.5, och dels på Valhalla 2008 där jänkarna i stället vann klart.

Nu är Henrik Stenson tillbaka i laget när tävlingen är tillbaka i Europa och han är det som en världsfyra många hoppas mycket på och förväntar sig mycket av.

– Förhoppningsvis kan jag ta lite mer plats än de tidigare gångerna jag varit med. Jag är en av de mer erfarna spelarna i laget, men kanske inte ur ett Ryder Cup-perspektiv, säger Stenson och konstaterar:

– Jag har varit med två gånger tidigare och det finns många spelare som gjort fler än så, och jag tror vi får luta oss lite mot Lee (Westwood). Han måste kanske bli vår nye laggeneral. Sedan är Ian (Poulter) en ledare, liksom Sergio (Garcia). Vi har många starka karaktärer i det här laget.

Stenson utvilad

Klart är att Henrik Stenson är någorlunda utvilad efter två tävlingsfria veckor. Efter en hektisk säsong med få andningspauser kan nog uttåget ur PGA-tourslutspelet Fedex Cup, som han vann förra säsongen, och den missade finalplatsen samtidigt göra honom en hel del gott.

– Jag var nio dagar hemma i USA och fick en del viktig tränings- och familjetid. Sedan flög jag och (frun) Emma till Sverige och fick en långhelg där, också med familj och lite träning, så jag känner mig ganska rik på energi just nu. Och när tävlingen väl börjar kommer man inte vara trött alls, för då går man på rent adrenalin oavsett, säger han.

”Phil vill man gärna slå”

Sedan får Stenson frågan vilken amerikan som skulle kännas bäst att besegra och svarar då:

– Det finns tolv sådana spelare. En poäng är en poäng och det handlar om att vinna matcher. Men visst, Phil vill man gärna slå. Det hade gjort en gott. Sedan hade man också mått bra av att ta en poäng av Rickie (Fowler) som spelat riktigt bra i år. Men, återigen, tar man den där poängen spelar det egentligen inte så stor roll vem man tar den av.

FAKTA

RYDER CUP-TRUPPERNA

Europas lag

Rory McIlroy

Henrik Stenson

Victor Dubuisson

Jamie Donaldson

Sergio García

Justin Rose

Martin Kaymer

Thomas Björn

Graeme McDowell

Stephen Gallacher

Ian Poulter

Lee Westwood

USA:s lag

Bubba Watson

Rickie Fowler

Jim Furyk

Jimmy Walker

Phil Mickelson

Matt Kuchar

Jordan Spieth

Patrick Reed

Zach Johnson

Keegan Bradley

Webb Simpson

Hunter Mahan