”Det här gör mig väldigt lycklig”

Foto: Foto: AFP
hett villebråd Henrik Stenson gjorde en sensationell höst förra året, och är alltjämt ett av de populäraste bytena för autografjägarna på Ryder Cup.
SPORTBLADET

GLENEAGLES. ”Jag brukar få gåshud bara av att tänka på eller prata om Ryder Cup” sade Henrik Stenson under sitt sommarprat i slutet av juli.

Knappt två månader senare är han så här, för första gången på sex år och som ensam svensk i tävlingen.

– Ryder Cup är verkligen speciellt, så det har varit en lång väntan, säger Stenson till Sportbladet.

Det har inte direkt varit en strid på kniven den här gången. Med förra årets magnifika höst i ryggsäcken, som bland annat fylldes av en historisk Fedex Cup-titel, en totalseger i Race to Dubai och ett överflöd av rankingpoäng, var Henrik Stensons Ryder Cup-biljett mer eller mindre fixad redan vid årskiftet.

Han skakar på huvudet.

– Det har varit annorlunda, för jag spelade så bra förra hösten att jag typ fick platsen i laget redan som julklapp. Det har varit lite av en väntan sedan dess, säger Stenson och ler lite snett.

– Men klart hellre det än att svettas hem den de sista veckorna.

Ett fint minne

Han är på gott humör och det märks tydligt att han mår gott av att vara tillbaka igen. Den senaste gången Stenson spelade Ryder Cup var på ju Valhalla 2008 när USA vann klart, men den första gången, två år tidigare, fick han äran att sätta den vinnande putten och var då även med om att tangera den största segersiffran Europa någonsin haft när de fullständigt krossade jänkarna med 18.5–9.5 på K Club väster om Dublin.

– Sex år sedan sist… Jag har aldrig känt att jag varit klar med den här tävlingen. Jag ville ta på mig den europeiska tröjan åtminstone en gång till, och här är vi. Det gör mig väldigt lycklig, säger Henrik Stenson.

Som golfare, hur är det att plötsligt spela i ett lag?

– Man spelar singelspel och slagspel 95 procent av tiden annars, så det är kul med både lagformen och matchspel. Vi har roligt vid sidan av banan och man knyter starkare band med de man spelar med här och lär känna andra spelare på ett helt annat sätt.

Är det vad som gör Ryder Cup så speciellt?

– Absolut en stor del av det. Vi spelar som ett lag. Vi spelar för varandra, för våra länder och för vår kontinent. Sedan har du historian också, att den sträcker sig tillbaka så länge. Det är en speciell tävling på så många sätt.

Mörkret börjar långsamt falla över de skotska vidderna, men trots att Henrik Stenson har en utdragen inspelsrunda på nästan sex timmar i kroppen så pratar han mycket och länge och förklarar att lite vila nog gjort honom gott.

Vill ha ett avbrott

Stenson missade årets Fedex Cup-final och har i stället haft två helger som varit fria från tävlingar och som spenderats lite med träning och mycket med familj. Men han konstarerar också:

– Jag behöver ett riktigt långt uppehåll från golfen. Ett säsongsuppehåll på sex-sju veckor och det kommer jag få efter det här året. Det är inte bara knoppen som behöver vila, utan även kroppen. Det har varit mycket spel. Man är lite låg och har inte orken att hålla igång fysiken lika bra som förra året. Det är lite skavanker här och där, men vi försöker hålla ihop det till efter Dubaifinalen och sedan få ett break och hinna bygga upp oss till nästa år.

Att tagga igång inför den kommande fredagen blir dock inga problem.

– Nej, när det väl drar igång går man på rent adrenalin. Jag räknar med att spela en hel del och kommer njuta av varje sekund där ute, säger Henrik Stenson.

FAKTA

Svenskarnas facit genom Ryder Cup-historien

1. Per-Ulrik Johansson

2 Ryder Cup, 5 matcher, 3 vinster och 2 förluster.

Poängsnitt: 0.60.

2. Jesper Parnevik

3 Ryder Cup, 11 matcher, 4 vinster, 4 oavgjorda och 3 förluster.

Poängsnitt. 0.55.

3. Joakim Haeggman

1 Ryder Cup, 2 matcher, 1 vinster och 1 förlust.

Poängsnitt: 0.50.

4. Henrik Stenson

2 Ryder Cup, 7 matcher, 2 vinster, 2 oavgjorda och 3 förluster.

Poängsnitt: 0.43.

4. Robert Karlsson

2 Ryder Cup, 7 matcher, 1 vinst, 4 oavgjorda och 2 förluster.

Poängsnitt: 0.43.

6. Pierre Fulke

1 Ryder Cup, 2 matcher, 1 oavgjord och 1 förlust.

Poängsnitt: 0.25.

7. Peter Hanson

2 Ryder Cup, 5 matcher, 1 vinst och 4 förluster.

Poängsnitt: 0.20.

8. Niclas Fasth

1 Ryder Cup, 3 matcher, 1 oavgjord och 2 förluster.

Poängsnitt: 0.17.

9. Jarmo Sandelin

1 Ryder Cup, 1 match och 1 förlust.

Poängsnitt: 0.

ARTIKELN HANDLAR OM