Linderstam: Världen kommer stå stilla och Stenson befinna sig i dess centrum

SPORTBLADET

GLENEAGLES. Om någon nu funderar på vad helgen har att erbjuda så borde denne snabbt lyssna på Tom ­Watson.

65-åringen, som trots allt vet en del om både golf och underhållning, säger nämligen:

– Du kan inte se bättre golfslag än i Ryder Cup. Golf blir inte bättre än så här.

På plats i Gleneagles.

Det är givetvis en stor förmån att få vara här. Att få andas den friska luften, höra den entusiastiska publiken och känna Ryder Cup-pulsen konstant och taktfast stiga. Men med det sagt – det här är en tävling som egentligen bäst avnjuts i soffan, med fötterna på ett bord, handen om en öl och blicken på en tv.

Vi journalister är förstås inte direkt ovana vid att slå på den riktigt stora trumman, men jag vill nog ändå hävda att Ryder Cup erbjuder en av idrottsvärldens absolut bästa tv-upplevelser, om inte den absolut främsta, och det är ett påstående som faktiskt inte ens kvalar in som en överdrift.

Den klassiska slaggolfens eviga dilemma är ju att det är svårt att skapa nerv över 72 hål och 4 dagar, men R­yder Cup är i just det sammanhanget dess totala antites. Det här är snarare en närmast fulländad tävlingsform där varje slag är av betydelse.

Först har vi bästbollarnas revolverdueller som är lite som tempostinn gladcountry. Sedan har vi foursome-spelets melankoliska soul, där en spelare på ett ögonblick kan döda stämningen genom att riva ner vad någon annan byggt upp. Och till sist har vi singelspelets ödesmättade symfoni, en psykologiskt utmattande ensamvandring med både de egna demonerna och en hänsynslös motståndare i spel... Ja, idrott blir liksom inte mycket bättre än i Ryder Cup.

Vågade inte släppa sig

Möjligtvis är man nu fortfarande lite­ förblindad av den helt hysteriska dramatiken på Medinah för två år sedan, men det må så vara, för det är trots allt en upplevelse man skulle vilja kunna göra en installation utav och öppna ett museum kring.

När Europa, på jänkarnas egen mark, då stod för vad som skulle bli en historisk upphämtning vågade man knappt lägga en fjärt i rädsla för att tappa koncentrationen, än mindre hämta kaffe. Det hände saker, överallt och hela tiden, och producenten bakom tv-sändningen måste till slut ha fått nackspärr av alla tvära kast för att senare sjukskriva sig av ren utmattning.

Det var helt enkelt ett sjujäkla drama att bevittna från soffan och frågan är om vi någonsin får uppleva något liknande igen, men troligtvis så får vi ju det.

Spänn fast säkerhetsbältet

Den här tävlingen är ändå gjord för sådana ögonblick och i dag är det alltså dags igen.

Ryder Cup är tillbaka i Skottland för bara andra gången någonsin och en av de som får glädjen att sätta eld på det känslomässiga fyrverkeri som nu väntar heter Henrik Stenson.

Svensken har tillsammans med Justin Rosé fått det stora förtroendeuppdraget att spela i den allra första bollen och att alltså öppna turneringen för Europas del, och vill man sätta den äran (och pressen) i någon form av sammanhang kan det vara på sin plats att poängtera att 50 000 åskådare i dag väntas till banan och att nästan alla de kommer vilja se på när tävlingen börjar på allvar.

Idrottsvärlden kommer helt enkelt stå stilla för en sekund och Stenson kommer då befinna sig i dess centrum.

Sedan är världens roligaste tävling igång på allvar, och då är det bara att sätta sig i soffan, spänna fast säkerhetsbältet och följa med.

Förslagsvis har man då redan fyllt sin kylväska och kaffetermos, för det kommer inte bli tillfälle att göra det sen. Tv-dramatik blir helt e­nkelt inte bättre än så här.