Stenson & Rose Europas hjältar

Foto: GETTY
SPORTBLADET

GLENEAGLES. Två matcher – två segrar.

Henrik Stenson och Justin Rose är Europas stora hjältar efter den första dagen i Ryder Cup.

– Att vinna bägge matcherna första gången man spelar ihop… Det har verkligen varit en helt fantastisk dag, säger Stenson.

I morse var det Bubba Watson och Webb Simpson som fick sig en släng av den europeiska sleven. Amerikanerna hade inte en chans när grannarna och de nära vännerna Henrik Stenson och Justin Rose – som tidigare aldrig hade spelat laggolf tillsammans – skruvade upp tempot och matchen var mer eller mindre avgjord efter tio spelade hål och fyra håls ledning och en seger som till slut skrevs till 5&4. En liten stund senare var det så dags att möta Hunter Mahan och Zach Johnson, men även om det då krävdes några hål mer för att avgöra (17 för att vara exakt) så slutade den på samma sätt.

”Tvungen att göra birdies”

Seger för Stenson och Rose och totalt två segrar på två matcher.

– Vi mötte två spelare som inte ger bort något gratis. Man är tvungen att göra birdies för att vinna hål och vi spelade riktigt bra. Bättre nu på eftermiddagen än under förmiddagen och jag tror vi gjorde sex birdies, säger Stenson.

Det var precis vad de gjorde, mest av alla under foursome-spelet tillsammans med firma Rory McIlroy/Sergio García, och Europa har efter den första dagen nu kopplat ett litet grepp om Ryder Cup med en 5–3-ledning. Mycket då på grund av Stenson och Rose, och en hel del också på grund av det europeiska rävspelet med långsamma greener på Gleneagles, vilket amerikaner sällan gillar.

”Blåste så mycket”

– Det är bland det långsammaste jag spelat sedan junior-KM, säger Stenson och ler lite snett.

– Man ser aldrig så många puttar som lämnas kort på en tourtävling som i dag. Det har att göra med speeden. Det är lite långsammare greener generellt i Europa och amerikaner gillar det ännu mindre än vi vad gör, så det brukar vara den setup:en att vi har lite långsammare [i Ryder Cup]. Men jag tror inte heller att de hade något annat val eftersom det blåste så mycket.

FAKTA

Europa–USA 5–3

Bästboll

Henrik Stenson, Sverige/Justin Rose, Storbritannien–Bubba Watson/Webb Simpson, USA, 5/4, Stephen Gallacher/Ian Poulter, Storbritannien–Jordan Spieth/Patrick Reed, USA, 4/5, Thomas Björn, Danmark/Martin Kaymer, Tyskland–Rickie Fowler/Jimmy Walker, USA, delad, Sergio Garcia, Spanien/Rory McIlroy, Storbritannien–Keegan Bradley/Phil Mickelson, USA, 0/1.

Foursome

Jamie Donaldson/Lee Westwood, Storbritannien–Jim Furyk/Matt Kuchar, USA, 2/0, Rose/Stenson–Hunter Mahan/Zach Johnson, USA, 2/1, McIIroy/Garcia–Walker/Fowler, delad, Victor Dubuisson, Frankrike/Grame McDowell, Storbritannien–Bradley/Mickelson 3/2.