Alla hyllar Stenson

Efter första Ryder Cup-dagen: ”Är omöjligt att säga vilken del av hans spel som är bäst”

1 av 2
Henrik fick en segerpuss av sin fru Emma.
SPORTBLADET

GLENEAGLES. Två matcher, två segrar.

Henrik Stenson hyllas nu stort efter sin fina inledning av Ryder Cup.

– Fantastisk puttare, fantastisk i det långa spelet… Det är omöjligt att lyfta fram vilken del av spelet som är bäst, säger den besegrade motståndaren Zach Johnson.

Han vaknade i går morse och var lite osäker på sin form. Spelet hade varit lite upp och ner på sistone och resultaten blygsamma, men några timmar senare hade Henrik Stenson övertygat både sig själv och sin omgivning.

”Bästa dagen”

Två matcher tillsammans med nära vännen Justin ­Rose. Två segrar där en var överlägsen och en satt lite hårdare inne, och publiken skanderade högt ”Hen-rik! Hen-rik! Hen-rik!˝ när han klev av den 17:e greenen ­efter de många och långa ­intervjuerna som följde ­efter fredagens andra Ryder Cup-skalp.

– Det kändes si och så att gå ut i morse. Det var 100 procent hjärta och 100 procent kämpa men bara 50 procent spelmässigt. Men i och med att jag var inställd på att kämpa så gjorde jag riktigt bra insatser i vår första match när det väl behövdes. Sedan blev det lite mer ordning och jag hade mer självförtroende under ­eftermiddagen, säger Henrik Stenson till Sportbladet och konstaterar:

– Det här var min bästa dag i Ryder Cup någonsin.

Europa-kaptenen Paul McGinley har dock aldrig tvekat på hans kapacitet.

Irländaren satte i går den svenske världsfemman i den absolut första matchen av årets Ryder Cup, och när tävlingen väl fortsätter i dag är Henrik Stenson där ännu en gång.

I dagens första match, återigen tillsammans med Justin Rose.

– De spelar tillsammans av en anledning och det beror på hur de är som golfare och personer. De är fantastiska spelare, säger McGinley.

”Ska bara köra på”

Det innebär att de båda nu kommer spela minst fyra av maximala fem matcher i årets turnering, och kanske också alla om det återigen även blir spel i lördagseftermiddagens foursome.

Stenson tvekar inte om det blir så.

– Har man vind i seglen och adrenalinet flödar är det lätt att trycka bort tröttheten. Den här dagen sliter förstås, men samtidigt… Laget måste vinna poäng och så länge vi kan leverera har jag inget emot att bara köra på, säger han.

Tre röster om Stenson

”Spelar man med en fantastisk spelare som Henrik har man ett uppdrag. Men jag satte honom i pressade situationer några gånger och han räddade upp det.”

/Justin Rose, medspelare

”Fantastisk puttare, fantastisk i det långa spelet… Det är omöjligt att lyfta fram vilken del av spelet som är bäst. Vi spelade otroligt bra utan att kunna vinna.”

/Zach Johnson, motspelare

”Väldigt, väldigt stark spelare som vi alla vet, liksom Justin. Men jag har studerat båda två noggrant under lång tid och är inte för- vånad.”

/Paul McGinley, Ryder Cup-kapten för Europa