Stenson: En av de bästa matcherna någonsin

Ryder Cup-succén fortsätter för svensken

Foto: AFP
Henrik Stenson kramas om av Justin Rose efter rundan.
SPORTBLADET

GLENEAGLES. De gjorde tio birdies i rad och tolv totalt vilket är mest i en bästboll genom hela Ryder Cup-historien.

Firman med Henrik Stenson och Justin Rose inte bara glöder i Skottland – den står fullständigt i lågor.

– Den kanske bästa matchen någonsin, säger Stenson efter tredje raka segern av tre möjliga.

Nivån på spelet? Tja, det omedelbara eftersnacket kretsade kring om matchen mellan Henrik Stenson/Justin Rose och Bubba Watson/Matt Kuchar till och med är i hela Ryder Cup-historien, och även om Henrik Stenson själv har svårt att reflektera över det direkt efter att matchen är avgjord så hummar han lite instämmande när han får siffrorna presenterade för sig.

”Fenomenalt”

21 birdies över hela gruppen över 16 hål. 10 birdies i rad av Stenson och Rose från hål 7 till hål 16 och en match som var avgjord – 3&2 – med två hål kvar att spela, och det trots att både Kuchar och Watson spelade kanongolf över hela rundan, gjorde totalt nio birdies och ledde med två hål efter sex spelade.

– De hade vunnit 9 gånger av 10 i dag, säger Justin Rose.

– Ja, när man hör statistiken… 10 birdies i rad av oss, 21 birdies totalt av alla. Det var helt fenomenalt! Så många birdies, så många bra puttar. Jag är otroligt glad över vårt spel, säger Henrik Stenson och konstaterar sedan, apropå nivån på allas spel:

– Det var en av de bästa matcherna någonsin och det häftigaste jag varit med om i Ryder Cup. Den kan bli en höjdpunkt att visa för barnbarnen på storbilds-tv:n någon dag. En fantastisk match, och speciellt av min partner som var magisk i dag.

Stenson poängterar flera gånger att hans eget spel lämnade en del att önska medan Justin Rose var briljant, men det är samtidigt ord färgade av ödmjukhet. För om Rose spelade fenomenalt så gjorde Stenson fortfarande fem birdies själv och satte flera gånger upp den någon decimeter från flaggan vid kritiska lägen.

– Det här var en bästboll i zonen och en puttningsrunda i zonen för Justin. Jag kan knappt räkna hur många meter putt han satte i dag, det var helt otroligt. Han var vår ryggrad där ute och jag var lycklig nog att få backa upp honom några gånger, säger Stenson samtidigt som folk skriker ”Go Iceman!” och ”Well done, Henrik!” vid vår sida.

”Helt fantastiskt”

Det måste vara vara ganska fräckt att spela med den här inramningen?

– Ja, det är helt fantastiskt att spela inför hemmapubliken. Även om fansen som kommer till USA är bra så går det inte jämföra med det här. De är helt otroliga.

Med tre segrar i bagaget står svensken nu över eftermiddagens spel sedan det rapporterats att han haft känningar i ryggen, men Stenson säger att allt känns okej.

– Ryggen är inte så farlig, det är nog värre för Justin som fått bära mig med sitt spel. Jag behöver bara ge den lite vila. Jag hoppade inte ur sängen vid 05.30 i morse så nu får någon annan äran att spela med Justin i eftermiddag och jag får stödja grabbarna där ute.

FAKTA

Ställningen i Ryder Cup

Europa leder med 6.5 mot 5.5 efter lördagens bästbollar.

Lördageftermiddagens foursome

14.15: Jamie Donaldson och Lee Westwood mot Zach Johnson och Matt Kuchar

14.45: Martin Kaymer och Justin Rose mot Jordan Spieth och Patrick Reed

15.00: Sergio García och Rory McIlroy mot Jim Furyk och Hunter Mahan

15.15: Victor Dubuisson och Graeme McDowell mot Jimmy Walker och Rickie Fowler