Vapnet: Puttning

Foto: TT
PÅ JAKT Henrik Stenson har varit nära, men ännu saknas en major-titel. I dag ger han sig ut för ett tionde försök på Augusta.
SPORTBLADET

AUGUSTA. Han har vunnit Fedex Cup, Race to Dubai, Ryder Cup, The Players Championship och… ja, you name it.

Nu ska bara den sista fjädern i hatten bärgas – genom bättre puttning.

– Jag har haft en fantastisk karriär, men en major hade varit den sista lilla grejen på tårtan, säger han inför sin tionde raka Mastersstart.

Proffsgolfare upprepar hela tiden mantrat om att tävlingar avgörs på söndagens sista nio hål och att det är då man måste ge sig själv chansen.

Just den hade Henrik Stenson på PGA-mästerskapen förra sommaren. Med nio hål kvar att spela på Valhalla låg han då i täten och hade Sveriges första majortitel inom rimligt räckhåll, men på det fjortonde hålet dök det upp en treputt som i förlängningen blev kostsam.

Tränat extra puttning

Just därför undrar jag om han fortfarande kan gräma sig eftersom det trots allt var så nära, men svaret är stensonitiskt som det bara kan bli.

– Jag hade en putt på fem-sex meter som gick förbi med en meter, och sedan missar jag den med. Bogeyn där dödade mitt momentum. Men det är ju som de säger, om min aunt hade haft två kulor hade hon varit min uncle, säger han och ler.

Det är dock inte omöjligt att den där missen ändå kliar lite i bakhuvudet. Inför den här säsongen har Stenson nämligen tränat extra mycket puttning och även haft februari tävlingsfritt för att vara på tårna redan i april. Och omläggningen har gett resultat. I mars blev han 4:a–4:a–2:a på sina tre tävlingar och ligger i år tvåa på totalstatistiken över slag som har tjänats in på green.

Långsiktig plan

– Jag har lagt mer fokus på puttning än tidigare och det har betalat sig. Men det gäller ändå att ha många bollar i luften. Jag kan inte bara träna puttning i ett halvår, för då tappar jag andra delar av spelet, säger Henrik Stenson.

Och du har även tränat för att vara i form redan nu?

– Ja, jag har en långsiktig plan att förbereda mig till de här mästerskapen. Det har gett effekt, för jag har haft tre bra tävlingar i år. Ska man ha en chans här måste man ha en planering som ger en chansen, men formtoppning är inte busenkelt inom golf. Det är det tuffaste.

Men även om förra veckans influensa stal lite kraft tycks han vara i form, och trots att Masters hittills varit hans sämsta major känner han optimism.

– Det är svårt att argumentera mot statistiken, men det känns som att jag ska mäkta med något bättre än en 14:e-plats här, säger Henrik Stenson och sneglar mot den där majorn.

– Det är en grej som saknas i min karriär och känner man att man har kapaciteten att göra något är det dumt att stanna halvvägs.

FAKTA

I FOKUS FÖR STENSON UNDER 2015

Att vara med från början

2014 var han utmattad redan när säsongen inleddes. Nu hade han februari ledigt och fick viktigt tid både i gym, med familj och på golfbanan.

Att vila mer

Planerar att hoppa över vissa tävlingar som han spelat förut för att få några viktiga avbrott från touren och då spendera tiden hemma i Orlando.

Att bli en bättre puttare

Spelet på green har ofta ansetts som Stensons akilleshäl, men hängiven putträning med coachen Phil Kenyon har under vintern gett resultat.

Antal slag som tjänats på motståndarna per runda genom puttning (PGA-touren):

1. Vaugnh Taylor......1,289

2. Henrik Stenson..1,004

3. Jimmy Walker......0,95

4. Aaron Baddeley...0,82

5. Jordan Spieth.....0,801

FAKTA

STARTTIDERNA

14.51 (svensk tid): Jonas Blixt tillsammans med Kevin Streelman, USA, och Stephen Gallacher, Skottland.

15.24: Bubba Watson tillsammans med Justin Rose, England, och Gunn Yang, Sydkorea.

16.41: Rory McIlroy tillsammans med Phil Mickelson och Ryan Moore, båda USA.

19.15: Henrik Stenson tillsammans med Jordan Spieth och Billy Horschel, båda USA.

19.48: Tiger Woods tillsammans med Jamie Donaldson, Wales, och Jimmy Walker, USA.

ARTIKELN HANDLAR OM