Stenson: ”Kan få det regna när ni vill...”

Foto: AFP
SPORTBLADET

Henrik Stensons ord till en Augusta-­representant häromdagen är talande:

– I know you guys. Ni kan få det att regna när ni vill!

Men det som gör banan verkligt spektakulär är att man även kan göra den stenhård och mardrömslik – med en enkel fingerknäppning.

Rent visuellt är Augusta National – med sina kuperade gröna fairways, perfekta greener och färgsprakande vykortsaktiga omgivningar – en av de vackraste golf­banorna som finns, och en förklaring ligger förstås i ena skaparen Bobby Jones ­bevingade ord från tidigt 1930-tal:

– Det verkar som att marken bara legat här i alla år och bara väntat på att någon ska upptäcka den för att bygga en golfbana på den.

Bra förutsättningar, visst, för det här är ju en bana där man på nästan alla sätt ­håller på traditionerna och än i dag föredrar analoga resultattavlor framför digitala och man undviker nästan helt gödnings- och bekämpningsmedel.

– Vi har verkligen ett state-of-the-art bevattningssystem här, säger klubbens tidigare ordförande Hootie Johnson.

Högteknologisk bana

Han tar då inte i från tårna, om man säger så, för bara man tar några spadtag ner i det gröna landskapet ligger faktiskt framtiden nedgrävd i form av det sannolikt tekniskt mest avancerade systemet i hela idrottsvärlden, och garanterat i golfvärlden.

Alla greener har sedan 2001, efter investeringar på många miljoner, ett så kallat SubAir-system som med vacuum kan suga ut vätska ur marken och helt tömma den på vatten på fyra timmar. Omvänt kan det även fylla greenen med kall luft för att kyla den under varma, regnfria dagar, eller varm luft, för ta bort morgonfrosten.

– Det kan se ut som om en sprinkler gått sönder, men det är i så fall vatten som sugs ur green och sedan skjuts ut i luften igen, säger Will Nicholson som sitter i Masters tävlingskommitté.

Även banans fairways är, förstås, högteknologiska. Bevattningssystemet är kopplat direkt till klubbens egen vädercentral och om en storm väntas passera slås banans sprinklers automatiskt av tills systemet ger grönt ljus igen. Varje droppe vatten, både från bevattningssystemet som från himlen, tas med i beräkningarna och inför dagens finalrunda av Masters kan man egentligen göra banan så svår – eller enkel – man vill.

Perfekt hela tiden

– Banan blir precis så hård som de vill ha den, säger svenske Jonas Blixt som spelar sin andra Masterssöndag i dag.

Och då har vi inte ens nämnt de flera kilometer långa HD-kablarna som är dragna under alla fairways som gör att de sändande tv-kanalerna bara kan koppla upp sig mot vilket hål de vill. Ett sändningstorn kan störa vyn, och några som helst störningar av något slag vill man helt enkelt inte ha på Augusta.

Här är ledordet att allt ska vara perfekt, hela tiden, så kosta vad det kosta vill.

FAKTA

Supertekniken som döljer sig under marken

SubAir-systemet

När det regnar sätter personalen motorerna på vacuum-läge och systemet, som är nedgrävt under banan, suger då bort vattnet från greenerna. Det går även köra åt andra hållet och syresätta gräset om det är torrt.

Väderstationen

Banans bevattningssystem är kopplat direkt till klubbens egna, högteknologiska vädercentral. Om den signalerar att ett oväder med nederbörd är på ingång slås banans alla sprinklers av med automatik till det passerat.