Han pekas ut som ’tjuv’ och ’fuskare’

Slår ifrån sig: ”Degraderande och falskt”

Foto: AFP
SPORTBLADET

AUGUSTA. Illa omtyckt av medspelarna för att vara dryg. Avskydd av de forna studiekamraterna för att vara en tjuv och fuskare.

Patrick Reed, 24, vinner då inga populäritetspoäng – någonstans.

Det var kanalen Espn som gjorde en undersökning bland PGA-tourspelarna inför årets Masters. En av frågorna handlade om vilken spelare man minst av allt skulle vilja hjälpa i ett slagsmål och även om Bubba Watson ”vann” den omröstningen så var Patrick Reed en solklar tvåa.

Ingen större skräll, dock.

Amerikanen ses av många som dryg, osympatisk, överlägsen och allmänt kaxig – lite som raka motsatsen till Jordan Spieth, radarpartnern under Ryder Cup – men när de gamla studiekamraterna på både Augusta State University och Georgia State University får kategorisera honom räcker inte ens de orden till.

Haglar anklagelser

Då måste ”fuskare” och ”tjuv” också adderas, för i nya boken ”Slakten av Tigern: Ett år innanför repen på den nya PGA-touren” från författaren Shane Ryan haglar grova anklagelser mot Reed från gamla universitetskamrater och det handlar både och fusk på golfbanan och stölder i omklädningsrummen.

Där står, bland annat:

”Under en kvalrunda inför en tävling slog Reed ett utslag långt ut i högerruffen. När han närmade sig platsen hittade han en annan boll närmre fairway. Han förberedde sig för att slå när hans lagkamrater konfronterade honom. Reed ignorerade händelsen, men de andra var fortfarande övertygade om att han släppt en boll genom fickan.”

Och där står, bland annat:

”Senare samma höst försvann flera föremål från Georgia-lagets omklädningsrum, bland annat en klocka, en Scotty Cameron-putter och 400 dollar i kontanter. När Reed kom till banan dagen efter stölden hade han en stor summa kontanter på sig. Då frågade en lagkamrat honom hur han fått pengarna. Reed svarade att han spelat golf med en av skolans professorer och att han vunnit ett tungt bet. Spelaren i fråga förhörde sig med professorn som inte hade någon aning om vad Reed hade talat om eftersom det enligt honom var veckor sedan han spelade med Reed senast.”

”Det är chockerande”

Patrick Reed har via representanter dementerat anklagelserna och i en färsk intervju med Golf Channel säger 24-åringen:

– Att läsa något sådant och se hur degraderande och falskt det är, att någon säger något sådant utan att komma till mig och fråga först är chockerande för mig. Jag vill först och främst klargöra att inget av det här är sant. Det är felaktiga uppgifter.

Frågan är dock hur sann den dementin är. Reed blev trots allt avstängd från Augusta State efter fusk och Jason Payne, tränare på Georgia State, bekräftar i ett skriftligt uttalande att informationen i boken faktiskt är korrekt. Reed hotar dock trots det att stämma både författaren Shane Ryan och förlaget Ballentine Books.

– Det finns alla möjligheter, men vi har inte bestämt oss ännu, säger han till Golf Channel.

Det lär dock bli ett senare beslut eftersom han ska spela klart Masters först.

Patrick Reed har vunnit fyra titlar på PGA-touren.