Krossade motståndet med rekordnotering

Tangerade Tigers Mastersrekord med 18 slag under par

1 av 9
SPORTBLADET

AUGUSTA. Det lägsta resultatet efter 36 hål, 54 hål och ja, även 72 hål.

Jordan Spieth sopade fullständigt banan med hela världseliten på Augusta och uppfyllde sitt livs största dröm: att vinna Masters.

– Jag är i chock nu, det har inte sjunkit in än, säger den historieskrivande 21-åringen.

Johan Linderstam på plats i Augusta.

Det har varit en fullständigt briljant uppvisning hela vägen.

Förra årets Masterstvåa Jordan Spieth öppnade tävlingen med ett vara ett enda slag över banrekordet och sedan körde han bara på över alla fyra dagar.

Efter två rundor hade han den lägsta scoren så långt i tävlingens historia, efter tre rundor hade han den lägsta scoren så långt i tävlingens historia och när allt väl var klart hade hade han tangerat Tiger Woods rekordnotering från 1997 och vunnit med den lägsta Mastersresultatet någonsin och på vägen även gjort fler birdies – 28 stycken och hela tre fler än Phil Mickelsons 25 från 2001 – än någon annan spelare mäktat med. Efteråt har han ett kramkalas med sin familj och sin flickvän på den artonde green och ytterligare en stund senare har han samlat tankarna och försöker då förklara hur det känns.

Drömmen blev sann

– Jag såg min familj och vänner bakom green och visste att det var klart. Det var fantastiskt. De har inte varit med när jag vunnit mina andra tävlingar och så får de vara med här på Augusta. Det kan inte bli bättre, säger Jordan Spieth och skakar på huvudet.

– Det är den bästa veckan i hela mitt liv och den stor dröm som blir sann.

Det sista finns det till och med videobevis på sedan Jordan Spieth som liten pojke säger i ett klipp att hans största dröm är att vinna Masters. Nu har han alltså lyckats, men 21-åringen poängterar att det inte var så lätt som det såg ut att ta hem titeln och den klassiska gröna kavajen.

Omtyckt – av alla

– Jag har varit ett nervvrak. Jag sov dåligt i natt och gick ut med två majorvinnare bakom mig. Jag kunde inte slappna av, säger han och poängterar sedan:

– Nu vill jag göra som Bubba. Nu vill jag vinna två Masters.

Ingen lär protestera om han lyckas. Jordan Spieth tycks vara älskad av verkligen allt och alla och tävlingens tvåa Phil Mickelson, som vunnit Masters tre gånger, säger:

– En fantastisk spelare, men framför allt en helt fantastisk person. Det är helt underbart att ha med honom i lagtävlingar som Ryder Cup och jag gläds väldigt mycket med honom nu. Jordan är en riktig kvalitetspersonlighet.

FAKTA

Lägsta segerresultaten i Masters historia:

–18 av Tiger Woods (1997) och Jordan Spieth (2015)

Så gammal var Tiger när han vann sin första Masters:

21 år, 3 månader och 14 dagar
Så gammal var Jordan när han vann sin första Masters:

21 år, 8 månader och 16 dagar