Lingmerth hyllas av superstjärnan

Svenskens succéstart i årets sista major

Foto: Foto: TT
David Lingmerth
SPORTBLADET

David Lingmerth har fått en kanonstart i  årets sista major och ligger tvåa efter första dagens spel i PGA-mästerskapen.

Nu hyllas den stekheta svensken av superstjärnan Jordan Spieth.

– Det där är en jävla bra runda, säger amerikanen.

Foto: AFP

David Lingmerth, 28, chockade golfvärlden när han tog sin första PGA-titel tidigare i sommar. På The Memorial, Ohio, i början av juni inledde smålänningen med fem birdies på de nio första hålen. En förstarunda som lade grunden för skrällen när han i särspel till slut slog Justin Rose.

På årets sista majortävling, som inleddes på torsdagskvällen, gick Lingmerth på nytt ut och visade storform i den hårda vinden.

– Jag är lite av en fajter. När det blir svårt så biter jag ihop lite extra, säger han till Viasat Golf.

Rivstartade med fem birdies på nio första

Återigen satte svensken fem birdies på de nio första hålen och med fem slag under par tog han sig upp till en andraplats, bakom bakom Dustin Johnson som gått runt på sex slag under par.

– Det var  en jättebra start, säger Lingmerth.

På det fjortonde hålet sänkte han ytterligare en birdie vilket tog honom upp på delad förstaplats. På hålet därefter kom dagens enda plump i protokollet – en bogey som gjorde att Lingmerth åkte ned till andraplatsen igen, där han parkerar inför fredagen.

– Jag är rätt nöjd med en 67:a första varvet. Jag hoppas kunna fortsätta så över helgen, säger David Lingmerth till Viasat Golf.

Tuffare för Stenson och Pettersson

Henrik Stenson, med två tredjeplatser från tävlingen i bagaget, har däremot fått en tuff start på Whistling Straits-banan i Wisconsin. Efter halva den första rundan hade han gjort tre bogeys och med en dubbelbogey på femtonde hålet stannade Stenson på fyra slag över par.

För blixtinkallade Carl Pettersson gick det inte heller något vidare. Pettersson fick en plats i PGA-tävlingen bara timmarna innan start efter att amerikanen Gary Woodland lämnat sent återbud och gick liksom Stenson runt på 76 slag.

Superstjärnan hyllar Lingmerth

Jordan Spieth jagar golfhistoria och sin tredje (!) major för denna säsong. Den amerikanske superstjärnan, som vunnit både US Open och US Masters i år inledde tävlingen med 71 slag, totalt ett slag under par, i de vindiga förhållandena.

Efter rundan var han överraskad – och mäkta imponerad – över att Lingmerth kunde skjuta en så låg score i eftermiddagens tuffa vindar.

– Jag vet inte vad David åt i morse, men jag skulle vilja äta samma sak i morgon bitti. Det där är nämligen en jävla bra runda i de här förhållandena, säger Spieth enligt ABC.