Stjärnorna jublar – när förbudet stryks

Spelarnas glädje över Tourens nya beslut

Kortbyxor blir en syn att vänja sig med på Europatouren.
SPORTBLADET

Golfen tar ett steg in i framtiden.

Enligt nyhetsbyrån AP har Europatouren beslutat att tillåta shorts.

– Det är fantastiskt. Jag hade älskat att se det på PGA-touren också, säger amerikanske världsettan Jordan Spieth.

Den konservativa golfsporten har gjort en oväntad regeländring. Spelarna på Europatouren kommer numera att få bära shorts. Det historiska beslutet kommer dock än så länge endast att gälla träningsrundorna inför själva tävlingarna.

Det var vid förra veckans EurAsia Cup i Malaysia som värmen och luftfuktigheten var så dräpande att Europatour-chefen Keith Pelley gav spelarna tillstånd att gå träningsrundorna i shorts.

Och när Europatour-spelarna nu rest till Abu Dhabi för helgens tourtävling dök bland andra Darren Clarke och Lee Westwood upp i shorts på träningsrundorna.

”Är inte 1990”

Det visade sig enligt nyhetsbyrån AP att tourkommittén sent tisdag kväll lokal tid tagit det permanenta beslutet att tillåta shorts på träningsrundor och pro-am-tävlingar.

Det är ett beslut som tagits emot positivt hos de flesta av spelarna.

”Det är 2016, inte 1990. Bort med alla gamla stela regler som håller golfen tillbaka. Gör det roligare för alla”, twittrade engelsmannen Ian Poulter.

Men spelarna måste alltså fortsatt bära byxor i full längd när det vankas tävling. Världstvåan Rory McIlroy är dock öppen för en förändring även där:

– Kanske. Varför inte? Det beror på om grabbarna är bekväma eller inte. Jag tycker inte att det skadar sportens tradition eller etikett. När vi spelar i varma länder tycker jag inte att det finns någon anledning att förbjuda shorts, säger McIlroy.

”Inte hört någon klaga”

De nya reglerna gäller dock endast på Europatouren. I USA är det fortsatt långa byxor som gäller. Amerikanske världsettan Jordan Spieth är på plats för att tävla i Abu Dhabi och ser gärna att PGA-touren också anammar shortsen.

– Det är fantastiskt. Jag hade älskat att se det på PGA-touren också. Grabbarna verkar älska det här. Jag har inte hört någon tourspelare klaga över det.

På PGA-touren är det endast caddies som får bära shorts. Det får de tack vare en regeländring 1999. Den ändringen genomfördes efter att caddien Garland Dempsey drabbades av en hjärtattack vid Western Open 1999.