Svensk 15-åring klar för tre majors

Julia Engström blev yngste vinnaren någonsin

Foto: Pressbild
SPORTBLADET

Sveriges nya superstjärna i golf?

Blott 15 år gammal är Julia Engström klar – för tre (!) majors.

– Jag har inte fattat det ännu, säger golftalangen när Sportbladet når henne efter segern i British Opens amatörtävling.

Det var i Ladies British Amateur Championship som Julia Engström, 15, svarade för en prestation som saknar motstycke.

Efter att hon rivstartat finalen av matchspelet på Dundonald Links i Skottland mot holländskan Dewi Weber var hon i tre håls ledning  efter fem hål.

Men holländskan kom tillbaka och vann hål 13, 14, 16 och 17 och ledde inför det sista hålet. Men en bogey gjorde att Julia Engström kunde kvittera och sedan  avgöra på det 19:e extrahålet.

"Firade på restaurang"

Därmed blev hon den yngste segraren i tävlingen genom alla tider.

– Jag kanske inte tänkte på segern, jag gick bara in för att göra mitt bästa, men sedan spelade jag väldigt bra, säger Engström som fick gratulationer på sms av de svenska golfstjärnorna Caroline Hedwall och Anna Nordqvist.

– Jag blev så klart jätteglad när jag vann. Jag har inte fattat det ännu. Det är coolt. Och jag firade med att gå ut och äta middag på en finrestaurang.

Möter världsstjärnorna

Inte nog med att hon blev historisk.

Segern gör också att 15-åringen från Halmstad är klar för såväl British Open (28-31 juli), Evian Championship (15-18 september) samt US Open nästa år och får spela mot alla världsstjärnor.

– Det kommer att bli sjukt häftigt. Jätteroligt, men säkert lite nervöst också, säger Engström som, förstås, siktar på toppen i framtiden.

– Jag spelar mest för att det är roligt och då siktar jag också på att bli bäst i världen. Men om jag inte skulle tycka golf är roligt kan göra något annat, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halmstad

Golf