Stenson får Bragdguldet

Första svenska herrgolfare att vinna priset

1 av 2
SPORTBLADET

Segern i The Open bröt den svenska majorförbannelsen i herrgolf och följdes upp av en andraplats i OS.

På tisdagen belönades Henrik Stenson för sin historiska prestation med Svenska Dagbladets Bragdguld.

– Jag är otroligt stolt, säger han till Sportbladet.

Henrik Stenson är den första herrspelaren i golf att få Bragdguldet och den andra golfaren totalt efter Annika Sörenstams seger 1995. Men så är ju 40-åringen från Göteborg van att skriva historia vid det här laget.

Under året blev Stenson första svenska herrspelaren någonsin att vinna en major i golf. Det är också för den titeln, i The Open på 20 under par efter en rafflande duell med legendaren Phil Mickelson, som 40-åringen belönas.

– För barriärbrytande bragd vunnen med iskyla och teknisk briljans efter historisk duell, sa Bragdnämndens sekreterare Anders Lindblad i motiveringen.

”Firade med tårta”

Stenson tog emot beskedet i hemmet i USA.

– Ja, jag fick fira med tårta till frukost. Vad kan bli bättre än det?, säger han till Sportbladet.

Hur känns det då?

– Fantastiskt! Det är ett stycke svensk idrottshistoria som vi skrivit. Att få sitt namn på den här utmärkelsen tillsammans med alla andra stora idrottspersonligheter som fått priset genom åren … det gör mig otroligt stolt.

Du har samlat på dig en del priser och utmärkelser nu… Hur högt värderar du Bragdguldet?

– Det ligger där uppe med Jerringpriset och Årets manliga idrottare. Det är de största utmärkelserna man kan få hemma i Sverige så det är klart att de ligger mig varmt om hjärtat. Och framförallt känns det häftigt att göra en prestation som är så bra att den uppmärksammas över hela Idrottssverige och går över gränserna för ens egen sport.

Är det här ännu en bekräftelse på hur stor segern i The Open verkligen var?

– Ja, absolut. Vi inom golfvärlden vet ju hur stort det är att vinna The Open. På samma sätt som de inom tennisen vet hur stort det är att vinna Wimbledon, och så vidare. Det är det största man kan uträtta inom sin idrott. Jag menar, får man ett handskrivet brev från Jack Nicklaus som säger att det var den bästa golfrundan han sett, då förstår man att man gjort bra ifrån sig... Och det är väldigt smickrande att få all den uppskattningen. Det värmer, säger Stenson.

Hyllas av Sörenstam

Flera storheter har gratulerat honom till Bragdguldet.

Bland andra Annika Sörenstam.

– Jag är otroligt glad för Henriks skull och det är så kul att Sverige uppskattar det han gjort. Hans seger i British Open var historisk på många sätt, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men det är inte bara majorsegern, han har spelat på hög nivå hela säsongen, säger hon i ett pressmeddelande från svenska golfförbundet.

Först nu får Henrik Stenson tid över till att reflektera över den historiska säsongen.

Eller ja, snart i alla fall…

– Ni säger att jag har sex veckors semester nu, men jag skulle snarare kalla det sex veckor tävlingsfritt. Jag kommer ju inte att kasta mig ner i solstolen direkt. Jag har grejer att göra. Högen på skrivbordet blir ganska stor om man är ute och reser hela året, så jag måste ta itu med det först. Men framåt julhelgerna, då kommer det att finnas tid över till att njuta. Och det måste man få unna sig efter en sådan här säsong, för de kommer inte så ofta…

FAKTA

Henrik Stenson

Född: 5 april 1976, i Göteborg.

Bor: Lake Nona, Orlando, Florida.

Familj: Frun Emma, barnen Alice, Lisa och Karl.

Klubb: Barsebäck Golf & Country.

Proffsdebut: 1998.

Världsranking: 4.

Största meriter: Seger i British Open 2016, 11 segrar Europatouren, 4 segrar PGA-touren, totalseger i både Fedex-cup och Race to Dubai 2013, totalseger i Race to Dubai 2016. Ryder Cup-vinster 2006 och 2014.

Övriga främsta majorresultat: Masters 14 (2014), US Open 4 (2014), British Open 2 (2013), PGA-mästerskapen 3 (2014).

Utmärkelser i urval: Jerringpriset 2013, Bragdguldet 2016.

Stensons fantastiska år

British Open-seger

Stenson skrev historia som förste svenske herrgolfare att vinna en majortävling. Duellen under slutronden mot amerikanen Phil Mickelson är redan en klassiker. Spelarna pressade varandra till drömgolf på Royal Troon och Stensons segerresultat, 20 slag under par, är det lägsta i tävlingens historia.

OS-silver

Stenson fick med sig en historisk silvermedalj när golfen var med i OS för första gången i modern tid. Det kunde ha blivit guld i Rio, men några misstag på sluthålen bäddade för britten Justin Rose.

Etta i Europa

Stenson hade greppet om förstaplatsen inför finaltävlingen i Dubai – och det släppte han aldrig. Med åtta birdies sista dagen säkrade han sin andra totalseger på Europatouren. Den första kom 2013.

FAKTA

Bragdguldsvinnare på 2000–talet:

2000 – Lars Frölander
2001 – Per Elofsson
2002 – Susanne Ljungskog
2003 – Carlina Klüft
2004 – Stefan Holm
2005 – Kajsa Bergqvist
2006 – Anja Pärson
2007 – Anja Pärson
2008 – Jonas Jacobsson
2009 – Helena Jonsson
2010 – Svenska herrstafettlaget i längdskidåkning
2011 – Therese Alshammar
2012 – Lisa Nordén
2013 – Johan Olsson
2014 – Svenska damstafettlaget, längdskidåkning
2015 – Sarah Sjöström

2016 – Henrik Stenson