Nästan alla svenskor utslagna i British Open

Gustafsson är bästa svenska – långt ifrån toppen

SPORTBLADET

Elva svenskor startade British open. Efter två dagar är bara fyra kvar.

För tre av dem var det dessutom precis på gränsen.

– Jag borde kanske inte få spela vidare, säger Carin Koch som med fem över par precis klarade kvalgränsen.

Carin Koch.

Sophie Gustafson är bästa svenska i British open. Men hon får ändå inte till det på favoritbanan Royal Birkdale i Southport. Efter två dagar ligger hon tre över par, långt från de bästa. Taiwanesiskan Yani Tseng, som ser ut att leda inför helgens spel, är elva slag före. På fredagen blev det tre birdies för Gustafson, men framför allt fem bogeys och hon var inte nöjd. Särskilt inte eftersom det var ovanligt lättspelat på förmiddagen.

– Det var inget vidare. Det borde ha varit mycket bättre med på tanke på det milda vädret, säger Gustafson.

Den beräknade kvalgränsen var farligt nära, bara ett slag bort när Gustafson gick i mål, men hon var trots det säker på att få spela vidare i helgen.

– Ja, för fan.

Blev nervös väntan

Hon hade rätt. Gränsen hamnade efter lång och nervös väntan för många, på fem över par. Det gladde tre svenskar, de tre övriga som gick vidare till helgens avgörande. Carin Koch, Anna Nordqvist och Caroline Hedwall fixade alla kvalgränsen med minsta möjliga marginal.

Hedwall satte en viktig, småsvår, parputt på det sista hålet. Det betydde att hon klarade sitt utsatta mål för tävlingen, och att hon dessutom får priset som bästa amatör. Inget annat "icke-proffs" klarade kvalgränsen.

– Jaha, kul. Men jag är bara glad över att klara kvalgränsen, säger Hedwall.

– Och det var rättvist att den sista gick i. Jag spelade kanonbra första nio men fick inte i någonting och hade många koppsnurrar. Sedan blev det tuffare väder och då var det bara att hålla i.

Anna Nordqvist var ändå ganska nöjd med sitt spel. Fredagens svaga resultat berodde framför allt på tre hål, 12:e–14:e, där hon gjorde sammanlagt sex över par.

– Missar man några lägen så kan det rinna i väg, som det gjorde för mig i dag. Jag vet inte vad det är som ställer till det.

”Det mesta var dåligt”

Koch, däremot, var rejält irriterad på sitt spel.

– Det var dåligt spel och dåligt väder. Det mesta var dåligt helt enkelt, sade Koch innan hon visste att hon klarat kvalgränsen.

– Får jag spela så är det en bonus. Men som jag spelade dag så vet jag inte om jag borde göra det.

För övriga svenskor är det slutspelat. Maria Hjorth (totalt sex över), Karin Sjödin (+7), Louise Friberg (+7), Helen Alfredsson (+8), Linda Wessberg (+9), Pernilla Lindberg (+14) och Nina Reis (+17) var alla på fel sida gränsen.

TT