Pettersen sörjer sina döda landsmän

”Det är vårt 11 september”

SPORTBLADET

Carnoustie, Skottland. Golfstjärnan Suzann Pettersen kämpar som så många andra med frågor som inte ger några svar.

– Det är så sorgligt och tragiskt och det gör ont i hjärtat, men vi måste hålla ihop och gå vidare, säger norskan.

Suzann Pettersen.

Damgolfens världstrea är i Carnoustie där hon från och med torsdag gör ett försök att vinna British open för första gången.

Men tragedin i Oslo och på Utöya kastar en mörk skugga över tillvaron just nu.

– Det har varit svåra dagar för oss alla. Vi var alla i chock i helgen, men det verkligt fina i allt elände är hur vi alla håller ihop, säger hon.

"Starka tillsammans"

Pettersen höll en kort och känslosam presskonferens på tisdagseftermiddagen. Dagen innan hade hon följt ceremonin i Oslo där uppskattningsvis 150 000 människor samlades för att sörja offren för det ohyggliga massmordet.

– Vi är starka tillsammans. Vi kan inte göra något åt det som hänt. Han (Anders Behring Breivik) är inget annat än en galning och jag tror inte att samhället kunde ha gjort något annorlunda för att skydda oss mot honom, men vi kan gå in i framtiden tillsammans, säger hon.

– För oss norrmän är det vårt 11 september med tanke på vårt lands storlek och hur många som drabbats på ett eller annat sätt.

Suzann Pettersen, fem gånger medlem av Europas Solheim cup-lag, är inte personligt drabbad, men det betyder i sammanhanget inte speciellt mycket, menar hon.

– Jag känner ingen av de dödade vad jag vet än så länge, men det spelar ingen roll om man står nära någon eller inte. En förlust av någon nära är en förlust för oss alla och att det nästan bara var unga som dödades gör det ännu mera sorgligt.

Spelade för Norge

Sent på fredagseftermiddagen berättade hennes föräldrar om katastrofen. Så gott som samtliga idrottsevenemang ställdes in i Norge i helgen, men själv bestämde hon sig snabbt för att spela vidare i Evian masters i Frankrike.

– Idrott betyder inget i en situation som den här. Jag gick ut och kämpade för mina vänner och landsmän där hemma. Det kändes som det mest riktiga att göra.

Pettersen har, trots nio försök, aldrig varit bättre än delad 14:e i British open, den sista av årets fyra så kallade "majors".

Spel på de knixiga, vindpinade kustbanorna, är inte hennes melodi. Än så länge.

– Vinden brukar komma från alla möjliga håll. Det finns inget svårare än att spela på links-banor, men av de jag spelat på är den här min favorit. Då har jag i och för sig inte spelat på den när förhållandena är som sämst.

– Det blir ett riktigt test för mig och alla andra.

ARTIKELN HANDLAR OM