Inbee Park mot en historisk fjärde

SPORTBLADET

Tiger Woods har varit nära, Annika Sörenstam gjorde några allvarliga försök – men Inbee Park kan bli först i modern tid att vinna fyra majortävlingar under ett och samma år.

– Jag känner mig nästan lite väl girig bara av tanken på att vinna ännu en, säger hon inför British Open-golfen.

Efter sex toursegrar och tre majortitlar under 2013 är det dessutom så att St Andrews-banan passar hennes spel allra bäst.

– Ja, det här är ju min typ av bana. Jag slår bollen lågt, vilket är bra här eftersom det ofta är mycket vind. Dessutom är det stora greener och jag är bra på att putta. Så det är bara att erkänna att jag har stor fördel över hur mitt spel är just på en sådan här bana, säger Inbee Park utan blygsamhet.

Att världsettans spel passar är en sak, det svåra är att hantera allt runt omkring golfbanan.

Orden "grand slam" har sydkoreanskan nu hört så många gånger att de nästan börjar tappa i värde.

– Det är klart att det är tuffare att spela under press än att spela under ingen press alls, men samtidigt så är det något vi måste lära oss att hantera. Det är ju det här vi gör på dagarna, och då måste vi ju klara det. Och så får man inte glömma att det är roligare att spela under press en eftermiddag än att vara första gruppen ut i gryningen när ingen tittar, säger hon.

Tiger Woods vann fyra majortävlingar i rad på herrsidan, men han gjorde det inte under samma kalenderår. Annika Sörenstam gick tydligt ut med att hon skulle ta hem en grand slam 2005, men efter seger i de två första tog drömmen slut i US Open.

Inbee Parks dröm lever ännu.

– Om det skulle hända så är det ju något jag aldrig skulle glömma. Visst, jag är jätteglad över att ha vunnit tre majortävlingar under samma säsong. Det var aldrig något jag förväntade mig, men vinner jag en grand slam så kommer mitt namn vara i golfens historieböcker för evigt, långt efter jag själv dött.