”Jag behöver hitta en balans”

Henrik Stenson om spelet, föräldraskapet, tennismatcherna – och varför Woods är bäst i världen

SPORTBLADET

När han är bra så är han bäst i världen.

Men dalarna är för många och för djupa för att världssjuan Henrik Stenson ska vara helt nöjd trots att han under säsongen vunnit The Players Championship.

Inför Europatour-finalen i Dubai berättar Stenson om föräldraskapet, tennismatcherna mot Justin Rose och varför Tiger Woods är tidernas bäste golfspelare.

– Jag behöver hitta en balans mellan mitt analytiska jag och en spelkänsla på banan, förklarar Stenson.

Hans år har som så ofta tidigare varit en berg-och dalbana resultatmässigt. Han har vunnit på Sawgrass och missat kvalgränsen grovt på London Club och sedan segerstridit i PGA-mästerskapet, det är ett normalt Stenson-år.

– Jämnheten har inte funnits där och jag har en hel del detaljer att arbeta med. Men det är klart att det kommer alltid att vara ett bra år med en seger i Players.

Bra i stora tävlingar

Det var en grymt imponerande uppvisning när Stenson avslutade med en bogeyfri 66:a och vann med fyra slag före engelsmannen Ian Poulter.

Berätta hur det kändes?

– När jag gjorde birdie på 15:e och slog upp den på två på 16 så kändes det ju ganska klart och jag kunde spela avslappnat sluthålen. Jag blev inte ens nervös på 17:e utan det kändes ganska lugnt trots att jag såklart var lite uppumpad.

Varför blir det så stora skillnader i dina prestationer?

– Jag är en ganska analytisk person som vill förstå vad jag håller på med och när jag jobbar med teknik så kan jag få svårt att spela ut ordentligt på banan. Det är något jag måste jobba med.

Men du brukar nästan alltid spela bra på stortävlingar och har tre placeringar bland de 15 bästa i majors.

– Ja, det var väl bara Ross Fisher som spelade bättre om man tar ett snitt på placeringarna och det känns väl som ett bra major-år även om man kanske velat ha någon riktig topplacering med segerchans.

När kommer den då, segern?

– Nja, det är väl realistiskt sett de närmaste fem åren som jag ska ha min bästa period även om golfare är lite lyckligt lottade att kunna hålla på länge. Se bara på Robert hur han har utvecklats.

Ska bli pappa igen

Något helt annat, du har en dotter, Lisa, och ska bli pappa igen i slutet av februari.

Hur har det påverkat ditt golfliv?

– Tiden blir mycket viktigare och man försöker att vara effektiv så att man kan spendera så mycket tid som möjligt med familjen.

Vet ni om det blir en pojke eller flicka nästa gång?

– Nej, vi är ganska traditionella och vill inte veta i förväg vad det blir utan tar det som det kommer. Det blir ju en överraskning och lite spännande.

Många trodde att Tiger Woods skulle få en dipp efter sin skada. Är du förvånad över att han kom tillbaks i nästan full form direkt?

– Jag var väl lite grann förvånad och trodde kanske att han skulle vara lite rostig men med den mentala kvaliten som han besitter visste jag att han skulle vara redo. Han är utan tvekan den bästa spelaren genom tiderna med all respekt för Nicklaus och Hogan och de andra stora spelarna.

Bas i Jupiter

Men trots att Tiger vann sju – och var topp tio i 16 – av 19 tävlingar, så vann världsettan ingen major. PGA-mästerskapet ledde han in i slutrundan men föll i snudd på matchsituation mot sydkoreanen Yang.

– Vi andra gjorde väl ett ganska bra jobb i majors i år och mot Yang såg man ju att till och med Tiger går att slå om vi andra spelar bra.

En av Stensons baser är huset i Jupiter, golfeldoradot där massor av proffsen bor, och han berättar att han då och då lär engelsmännen hur man ska spela tennis.

– Det står i varje fall 1-0 i matcher till mig mot Justin Rose så jag håller den svenska fanan högt, säger Stenson och skrattar.

Annars är tiden med familjen det viktigaste när Henrik är ledig. Ibland spelar han och hustrun Emma golf med kompisen Peter Hanson och hans fru.

– Det kan kanske bli lite mer när de flyttar hit men man umgås väl oftast med de andra barnfamiljerna.

Vintern förr i tiden innebar vila för de flesta golfspelare men inte nuförtiden. I morgon startar Europatourfinalen i Dubai och nästa vecka World Cup i Kina tillsammans med Robert Karlsson. En tävling som duon vann ifjol då Stenson storspelade.

Ska spela mer i USA

Ett mer långsiktigt mål är naturligtvis Ryder Cup. Henrik fick äran att avgöra cupen för tre år sedan och var sedan med i det förlorande laget i Kentucky ifjol.

– Båda var fantastiska veckor men det är klart att det är svårt att slå K-club som var otroligt kul. Jag vet inte om jag någonsin kommer att uppleva något liknande.

Nästa år kommer Stenson också att satsa lite hårdare i USA med FedEx-slutspelet som ett av målen. Han har haft fritt spel på PGA-touren de senaste åren tack vare sin seger i Arizona för tre år sedan men nu kommer han att spela några extra tävlingar och ta upp medlemsskapet igen.

– Ja, det känns som en naturlig utveckling och det ska bli kul.

Men först ska han försöka visa att han är de stora tävlingarnas man på hemmaplan i Dubai.

Med en segercheck på 8.4 miljoner kronor.

FAKTA

Personfakta

Henrik Stenson

Född: 5 april 1976 i Göteborg

Familj: Emma och dottern Lisa 2.5 år

Segrar: 6 stycken på Europatouren, 2 på PGA-touren

Inspelade pengar: Cirka 132 miljoner kronor officiellt

Spelar: Srixon och Callaway

Tre snabba till Henrik

När var du riktigt nervös senast?

– Jag vill vara nervös när jag spelar men annars vet jag inte. Lite fjärilar är bra.

Vilket är ditt favoritset?

– Jag har faktiskt haft samma klubbor vid alla mina stora segrar. Jag tog fram de klubbor som jag hade när jag vann matchspels-VM just innan jag vann på Sawgrass.

Vad vill du helst vinna/vara med om: The Open, bli världsetta eller vinna Ryder Cup i Sverige 2018?

– Jag kan vinna The Open och bli världsetta tack vare den segern och sedan vinna Ryder Cup på hösten. Det vore ett juste scenario.