”Seger här – är inte någon omöjlighet”

Doldisen Andersson-Hed är
i bäst form av svenskarna

Foto: Christer Höglund
Fredrik Andersson-Hed är i bäst form av svenskarna och kan skrälla i British Open.
SPORTBLADET

S:T ANDREWS. Inför British Open talas ofta om stjärnor som Henrik Stenson och Robert Karlsson.

Årets tips borde handla lika mycket om den svensk som är i bäst form:

– Jag kan vinna igen, säger Fredrik Andersson-Hed.

Det är långa skuggor över S:t Andrews när den långe anonyme svensken kliver in på sitt hotell. Han har just passerat en man i kilt som blåser säckpipa och som heter Duncan.

– Han står alltid utanför entrén och blåser i sin säckpipa, säger Fredrik Andersson-Hed och ler.

Han är i S:t Andrews för att spela British Open på Old Course – precis som han gjorde för 15 år sedan. Skillnaden nu mot då är att han inte är en blyg nykomling som styrs av plånboken och tvingas bo en timmes bilkö utanför stan.

”Vill bo nära banan”

Den här veckan delar Fredrik Andersson-Hed ett dubbelrum med sin fru Anna på lyxiga Old Course Hotel, som ligger längs 17:e fairway. Priset per natt är fem tusen kronor. Tack vare den bästa säsongen i karriären tar han sig råd.

– Jag vill bo nära banan. På så sätt slipper jag trafikköerna, man kan ju nästan missa en starttid annars, förklarar han.

Det 5-stjärniga superhotellet har 144 rum och de allra flesta är bokade av spelare eller VIP-gäster. Under mötet med Andersson-Hed ser vi Tiger Woods livvakter stå och vänta i foajen. Kända spelare kommer och går.

– Nu kan jag ha min utrustning på rummet och gå rätt över fairway och möta min caddie på rangen efter 2 minuter, fortsätter Fredrik.

Minns du hur det var 1995, när du debuterade i British Open just här?

– Jag reste ensam och bodde på ett bed-and-breakfast utanför stan. Det var mitt första år på Europatouren. Allt var helt annorlunda. Det jag har idag hade varit otänkbart då.

Vann Italian Open i maj

Mycket har hänt – inte minst den här sommaren. I maj vann Fredrik Andersson-Hed Italian Open i Turin. Några veckor senare följde han upp med en prestigefylld andraplats i BMW Championship, på Wentworth i England – en ännu större bedrift. Faktum är att han nu är den svensk som ser ut att vara i bäst form av de sex som kommer till start. Det är bara Peter Hanson som haft en säsong som går att jämföra.

– Jag har ju spelat bra sen slutet på förra sommaren. Jag känner att jag är på rätt plats i karriären. Får jag en riktigt bra vecka kan det bli seger även här. Det ser jag inte alls som en omöjlighet.

– Det blir nog många långa puttar. Men det har jag inget emot. Puttningen är min starka sida.

Det snackas mest om andra spelare när det gäller vem som ska vinna den första svenska titeln i en major.

Vore det skönt att nypa de andra på näsan?

– Det vore fantastiskt trevligt. Jag kan se framför mig hur jag vinner på söndag. Att jag vunnit en gång tidigare i år hjälper. Jag tycker allt känns bra.

– Även andra lägre rankade spelare har lyckats i majors. Visst går det.

Det blir tyst för en sekund och vi hör Duncan med säckpiporna utanför hotellentrén.

Bäddat för fest

Det här är ett bra hotell att fira på om det går riktigt bra?

– Ja, det är det nog. Och det är nära hit från banan, säger Fredrik och ler.

Hade du unnat dig det här lyxboendet utan segern i Italien?

– Nej, det är för mycket pengar, egentligen. Men nu har jag råd att betala för lyxen att bo nära. Jag köper mig tid och lugn. Det kan betyda ett par slag i slutänden.

Och säckpipan får du på köpet?

– Ja, visst är det underbart?

När vi lämnar lyxhotellet delar vi promenadväg med Arnold Palmer. Det kan inte heller vara fel, en vecka som denna.

FAKTA

Svenskarna i British Open

Fredrik Andersson-Hed

Ålder: 38. Världsranking: 80. Bästa resultat 2010: Seger (Italian Open). Kommentar: Det må ha dröjt mer än ett decennium, men nu spelar Andersson-Hed sitt livs golf. Liten svacka efter Wentworth, men inspelningsvarven har varit bra i S:t Andrews. Grym med puttern. En stor outsider.

Peter Hanson

Ålder: 33. Världsranking: 47. Bästa resultat 2010: Seger (Mallorca). Kommentar: Har ofta lyckats hugga bra i majors. Satsar på ett lyft tack vare flytt till USA. Vann på Europatouren i våras. På väg in i finrummet. Kan överraska. Var med bra fjol, men tappade.

Robert Karlsson

Ålder: 41. Världsranking: 31. Bästa resultat 2010: Tvåa (S:t Jude Classic, USA-touren). Kommentar: Har varit bland de tio bästa i världen men en handskada förstör den här veckan. Visade bra form nyligen men får svårt att ha med slutstriden att göra. Kylig i viktiga lägen.

Alexander Norén

Ålder: 28. Världsranking: 105. Bästa resultat 2010: 8 (China Open). Kommentar: Supertalang som haft en trist säsong. Sprider bollarna lite väl mycket och söker efter en känsla som funnits där tidigare. Får svårt att klara kvalgränsen. Slår långt.

Henrik Stenson

Ålder: 34. Världsranking: 33. Bästa resultat 2010: 8 (China Open och Dubai). Kommentar: Superstjärnan som så många talade om i fjol har haft enorma svårigheter att hitta formen. Tappar på rankingen. Men både spel och mental styrka finns för seger i en major – där han ofta trivs. Ska kunna ha en bra Open-vecka på rent adrenalin.

Richard S Johnson

Ålder: 33. Världsranking: 344. Bästa resultat 2010: 4 (Cancun, USA-touren). Kommentar: Har vunnit både i Europa och USA men det var länge sen. Har haft en svag säsong efter fjärdeplastsen i Mexiko tidigt i våras. Har knappast ett spel som ger en plats i helgens avgörande. Men RSJ hade ett mycket lyckat Open i fjol, då det blev en åttonde plats.

ARTIKELN HANDLAR OM