18 skäl att följa The Open

Därför ska du titta på golffesten på S:t Andrews

Årets British Open på S:t Andrews har startat.
SPORTBLADET

British Open har startat. Årets hetaste golfturnering i Europa drog i gång på torsdagsmorgonen.

Men varför – förutom att Tiger Woods är med – är årets turnering extra intressant?

Sportbladets golfexpert Thomas Tynander, på plats på S:t Andrews, ger er här 18 skäl att följa The Open.

1. Old Course i S:t Andrews

Foto: Getty Images
Klubbhuset på Old Course är välrdsberömt.

Det här är odiskutabelt ”golfens vagga”. Det var på den här strandremsan som rastlösa herdar för snart tusen år sedan började spela ner stenar i kaninhål. Fåren grävde ner sig i sanddynerna och skapade de första bunkrarna.

I dag är Old Course en allmän golfbana som på söndag är avstängd eftersom den då fungerar som en vanlig park.

Det är här i S:t Andrews som ”The Royal and Ancient Golf Club” bildades år 1754. Sedan dess har de styrt golfens regelbok. Klubbhuset är världsberömt.

Ingen annan plats i världen andas lika mycket golf.

2. Tiger Woods

Tiger Woods.

Världsettan har haft ett kaotiskt år i spåren av otrohetsskandalen. Spelet stämmer inte. Han svär i tv-mikrofoner och är sur om han får fel frågor.

Men han är världens främste golfare genom alla tider. Woods vecka kan sluta hur som helst. Räkna med rubriker.

3. Nya "road hole"

Klassiska hål 17 har förlängts 40 meter. Nu måste utslaget spelas över berömda ”Old Course Hotel”. Beroende på vädret siktar spelarna på att placera bollen över en viss bokstav i hotellets jätteskylt. Här har många stjärnspelare träffat själva hotellet. En svensk satte för några år sedan bollen klockrent i en glasruta så att bollen satt helt fast. Lagom skoj att gå och hämta den då...

Att det är det näst sista hålet, och egentligen borde spelas som ett par 5 i stället för 4, gör utslaget extra intressant. Här avgörs det på söndag? Hålets namn kommer från den gångväg som ligger intill green.

4. Tre amigos

Göran Zachrisson.

Göran Zachrisson är en mästare på att kommentera golf i Viasat. Den här veckan har han sällskap av två bisittare som spelat Ryder Cup; Per-Ulrik Johansson och Pierre Fulke.

Jag tror det blir en succé.

Pierre Fulke.

Fulke har en fin detaljkänsla, inte minst om banan, och Johansson har sett det mesta. Zachrisson är dessutom medlem i ”The Royal and Ancient Golf Club”. Bara en sån sak.

Per-Ulrik Johansson.

5. Européerna

Det har varit Europas år, även på USA-touren. Mycket talar för att en europé kniper årets British Open. Justin Rose, England, är stekhet. Landsmännen Ian Poulter, Luke Donald och Paul Casey är topp 10 i världen och kan också vinna. Greame McDowell, Irland, vann US Open. Irländska spelare har vunnit fyra av senaste 12 majors.

6. Karlssons högerhand

Robert Karlsson är den svensk som har bäst kyla i avgörande lägen. Men frågan är om högerhanden håller. För två veckor sedan vaknade han upp med en handled som var svullen som en handboll. Då såg det inte ens ut som om han skulle komma till spel här i S:t Andrews.

7. Vädret

Skottar skrattar gott åt amerikaner som klagar på hårda vindar och regn. Här inser man att vädret är en del av banan.

När det här skrivs regnar det från fyra olika väderstreck ute på banan.

Det ska torka upp före helgen men det nyckfulla vädret kommer att påverka utgången. Vindstilla och solsken kan övergå i halv storm och hagel bara tio minuter senare. Härligt, tycker skottarna.

8. Woods putter

Foto: Getty Images
Ny putter för Woods.

För första gången sedan 1999 spelar Tiger med en ny putter. Intressant, eftersom puttningen kommer avgöra den här turneringen.

9. Phil Mickelson

Få tror att Mickelson har en chans att vinna sin första British Open. Men han har chansen att bli ny världsetta i helgen och med tanke på segern i Masters finns det många hjärtan som vill se ”Lefty” ha en bra vecka.

– En karriär är inte fulländad förrän man har vunnit här i S:t Andrews, säger han själv.

10. Greenerna

Det finns faktiskt bara elva greener på Old Course. Sju av dem dubblerar och är lika stora som en mindre svensk flygplats. Störst är greenen för hål 5 och 13 som är 3 500 kvadratmeter.

Många långa och svåra puttar blir det. Dessutom lär många spelare putta även från foregreen eller till och med fairway. Den som har en het putter kan nå långt.

11. Henrik Stenson

Var en av världens bäst rankade spelare men har rasat till plats 33, efter en säsong som han helst hade sluppit.

Men jag vill inte räkna bort chanserna till en bra placering.

Spelet finns där djupt i bagen och finns någon plats på jorden där man kan vända en säsong på ren inspiration är det här i S:t Andrews. Och skitvädret kan passa honom.

12. Dalys byxor

Jag skulle inte ens ge mina barn den där typen av byxor för en maskerad. Men det är bra tv.

Byxorna gör sig extra bra intill en kiosk när ”Big John” köper muffins längs banan. ”Såna där goa muffins man får på Shell-macken där hemma”, som han sa en gång.

13. Veteranerna

Det krävs både fantasi och mod att spela vinnande linksgolf om det är stökigt väder. Rutin blir en tillgång. British Open är veteranernas turnering. I? fjol var 59-årige Tom Watson i särspel. Året innan var det en då 53-årig Greg Norman som spelade drömgolf i tre rundor. Vem blir det i år?

14. The Claret Jug

Första åren fick segraren ett läderbälte från Marocko. Faktiskt.

Sedan 1873 får vinnaren en vacker silverkanna som från början skulle servera ”Claret”, ett rödvin från Bordeaux.

1927 pensionerades orginalkannan i klubbhuset vid Old Course. Sedan dess får vinnaren en kopia att ta med sig hem under ett års tid.

15. De 112 bunkrarna

Glöm vackra Floridabunkrar ni brukar se på tv. Torvbunkrarna på de brittiska öarna är djävulska. De är djupa, väggarna är lodräta och de kommer att sluka både spelare och drömmar.

Namnen är fantastiska. Missa inte ”The coffin” (likkistan) och ”Hell bunker” (helvetesbunkern), med flera.

Däremot finns ingen bunker på hål 18, vilket är mycket ovanligt på en så berömd golfbana...

16. Nördarna

... jo, förresten. En gång i tiden fanns två bunkrar vid 18. Någon gång på 1800-talet. Man kan fortfarande se små spår av dem om man tittar noga i gräset, sägs det.

Golfnördarna har julafton den här veckan. Gotta love it.

17. Du ser när det händer

De femton första British Open spelades innan telefonen var uppfunnen.

Numera kan du följa turneringen via rörliga bilder i din mobil.

18. Vuvuzelorna

Du slipper dem. Garanterat.