Nu jagar svenskarna golfens framtidsman

Tynander: En av de bästa blågula dagar jag sett

SPORTBLADET

ST ANDREWS. Drömslaget över 380 meter var för bra för att vara sant.

Men inledningen av årets British Open är ändå en av de bästa svenskdagar jag upplevt i en major.

Återstår att se om killen vid pissrännan kan besegras.

Fredrik Andersson-Hed.

Tre svenskar jagar underbarnet Rory McIlroy på en regndränkt Old Course och jag tänker mig tillbaka två år, till en toalett i South Carolina, USA. PGA Tour spelade en turnering i Hilton Head. Jag hade som mål att göra en intervju med just McIlroy, som var en lovande tonåring och hade ett rykte om sig att vara golfens framtid.

När jag besökte lyxtoaletten i klubbhuset fanns han plötsligt där vid pissoaren. Jag gjorde honom sällskap och undrade om han hade tid för ett snack efteråt. Det hade han inte, en bil väntade.

– Men vi kan dela den här stunden, sa han och log.

Så vi visslade lite rastlöst båda två och avslutade samtidigt.

Har en skön inställning

När vi träffats vid senare tillfällen har ”Rory Racerbil” alltid varit oerhört trevlig och igenkännande.

På golfbanan har han visat att han verkligen är golfens framtid och 63-rundan på Old Course bekräftar bara det. Jag unnar honom den historiska titeln, han pratar gärna om sina arbetarrötter utanför Belfast och har en skön inställning till omvärlden.

McIlroy jagas av bland annat tre svenskar, högt upp på ledartavlan; Peter Hanson är trea, Fredrik Andersson-Hed är åtta och Henrik Stenson sjuttonde. Det skiljer ett slag mellan var och en av dem. Robert Karlsson skuggar ytterligare ett bakom.

Det kan bli en bra svenskhelg.

Hanson skapade en skaplig buzz i mediacentret, i går. Plötsligt noterades han felaktigt för en hole in one på ett av de svårare par 4-hålen. Återstår att se om det kan bli samma surr kring honom senare i veckan – spelet finns där onekligen.

Daly kunde haft ledningen

Roligast att se under inledningsdagen på Old Course var John Daly, som upplevt så mycket elände att jag knappt förstår hur han kan spela golf. Men gamle ”Wild thing” säger sig ha ett nytt liv utan droger och spel och förslog själv ett nytt smeknamn:

– Kalla mig ”Mild thing”.

Med normal puttning de sista sex hålen hade Daly varit i ensam ledning inför fortsättningen. Frågan nu är om han har något torrt krut kvar efter allt regn i St Andrews.

På söndag vet vi vem som vinner British Open här i golfens vagga, där det spelats golf i 600 år.

Återfinns vinnarens namn i den här spalten är jag nöjd. Jag ska skåla i en Guinness, även om den säkert blir regnblandad.