”Det är enormt trist”

Ryggskadan kan vara så allvarlig att den hotar Parneviks karriär

Foto: Christer Höglund
Jesper Parnevik hämmar starkt av sin skadade rygg.
SPORTBLADET

BRO. Han står vid sin bil och tar på sig bootsen och jag skymtar något i hans ögon.

Det är smärta. Och frustration. Scandinavian Masters kan vara det sista vi ser av tävlingsmänniskan Jesper Parnevik.

Obotliga optimister och Jesper Parneviks fans kan hoppa vidare till nästa artikel. Likaså ni som tycker att Parnevik haft för mycket hyss och skador för att han ska gå att ta på allvar.

Här följer en hyllning och en uppmaning.

Parnevik kan ha gjort sitt

Jag befarar att Jesper Parnevik har gjort sitt inom elitgolfen. Jag tror att ryggskadan är så allvarlig att han aldrig mer kan utmana på allvar i USA och kanske har han gjort sitt som stort namn även i svenska Masters. Visst är det troligt att han finns med på Bro Hof även i framtiden, men knappast som en spelare att räkna med på ledartavlan.

Att tala med Jesper om det här är svårt. Idrottsmän vill inte höra negativa tankar den här typen. Men när vi samtalar lite vid hans bil, och han byter om efter en lång pro-om, går det inte att undvika att se hur plågad han fortfarande är – efter ett halvårs rehabträning.

En banbrytande idrottskarriär slutar sannolikt med en krossad ryggkota.

Der är enormt trist.

Förhoppningsvis skrivs det en bok i framtiden. Jag lovar att (skriva eller) läsa den – för innehållet liknar ingenting annat vi upplevt.

Jesper Parnevik tillhörde den generation svenska golfare som vägrade se några hinder med att erövra Europa. Därefter var han förste europé att satsa i USA på heltid. Han gjorde sig snabbt ett namn och var under en period den golfare som var tvåa i antal spaltmeter efter Tiger Woods, eftersom publiken älskade honom. Jag träffar fortfarande åskådare i USA som säger sig sakna ”Yasper” och allt som ständigt händer runt hans person.

Gör honom sällskap runt Bro Hof

Jesper Parnevik vann fem segrar i USA, i sällskap med sin Mia och hela världseliten. Mias påverkan går inte att blunda för. Utan henne hade Jesper aldrig lyckats i USA, det har han själv erkänt.

Tillsammans ska de i dag för första gången promenera Bro Hof under tävling, på varsin sida repen.

Jag föreslår att vi gör dem sällskap.

Vill det sig riktigt illa kan det vara den sista showen med en stor artist.