Succén gav 12 miljoner

Robert Karlsson vann i Dubai: ”Bästa startfältet jag besegrat”

Foto: Foto: AP
Mästare Efter det sista särspelshålet kunde Robert Karlsson äntligen pusta ut och fira tillsammans med caddien Gareth Lord
SPORTBLADET

Efter ögonskada och körtelfeber är Robert Karlsson tillbaka på allvar.

I går tog han en av de största svenska segrarna i historien då han vann Dubai World Championship.

– Det här är det bästa startfält jag någonsin besegrat, säger Karlsson efter segern.

Han har haft ett par besvärliga säsonger med en ögonskada som tog lång tid att läka och sedan körtelfeber som gjorde honom hängig och svag.

– Det är klart att det tar en viss tid att komma tillbaka men jag har egentligen känt mig frisk och pigg sedan tävlingen i Memphis, säger Karlsson.

Spelade säkert

Där blev han tvåa i juni efter särspel mot Lee Westwood. I går spelade han med nyblivne världsettan Westwood, men medan denne valde att gå för green på sista hålet lade Karlsson upp sig och satte sedan upp sin wedge en halvmeter ifrån för en säker birdie. Westwood slog i vattnet och missade särspel med ett slag.

– Jag lärde mig att spela 18:e till slut. Ut i ruffen till vänster, andraslaget upp till höger och sedan en wedge in, säger Karlsson till europatouren.

När Karlsson kom in hade Poulter sista hålet kvar att spela men eftersom engelsmannen missade birdien där så gick det till särspel.

– Jag vet hur stark han är i matchspel så det var ingen lätt uppgift, säger Robert.

Båda gjorde birdie på första försöket men på andra hände det saker på green. Poulter hade en lång birdieputt och när han skulle markera upp sin boll tappade han bollen på markeringsmyntet så att det hoppade ur position. Han fick ett pliktslag och puttade plötsligt för par.

”Konstiga regler”

– Ibland är reglerna konstiga men dom finns oftast till av en orsak. Det var inte det roligaste sättet att vinna på men jag satte ju i varje fall min putt för birdie så det spelade ju ingen roll.

Och efter segern väljer han ännu en gång att sända en våg av tacksamhet till coachen Annchristine Lundström. Inför lördagens varv var Robert ganska låg men efter ett samtal med Lundström gick han ut, sköt 67 slag, och var tillbaka i segerstriden.

– Ja, jag värmde nästan inte upp alls och min caddie Gareth var nog lite nervös, men det gick ju bra.

Segern i Dubai gav, tillsammans med bonusen för sjätteplatsen på den totala penninglistan, cirka 12 miljoner kronor för Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM