”Närspelet kommer att avgöra, helt klart”

Peter Hanson om den 140:e upplagan av British Open

Foto: Scanpix
Peter Hanson är en av sex svenskar som spelar British Open i år. Han har en klar personlig favorit över vem han tror kommer att ta hem bucklan om han själv inte gör det.
SPORTBLADET

I morgon inleds årets British Open. Det blir för 140:e gången som världens bästa spelare gör upp om bucklan, och sex svenskar är med.

– Det är alltid roligt med British Open, säger Peter Hanson.

I år spelas den på Royal St George's och vädret har, traditionsenligt, skiftat mycket under inspelsdagarna. Från strålande sol till starka vindar, som får bollarna att gå från riktigt bra till att hamna i dåliga lägen som resulterar i bogey eller mer.

– Det har varit lugnt och skönt här men senaste dagarna har det blåsigt upp väldigt mycket och prognoserna lutar åt att det kommer bli sådant väder under tävlingsdagarna med, säger Peter Hanson till Sportbladet.

Vinden kommer att påverka

British Open brukar ofta spelas under riktigt svåra väderförhållanden, och som det ser ut nu kommer årets upplaga inte bli något undantag. Spelarna kommer att testas till det yttersta och den som har bäst kontroll kommer att ta hem det.

– Det kommer att bli riktigt tufft där ute. Banan är i bra skick men den är gammaldags och full av kullar och små knölar. Även om man slår ett riktigt bra slag från tee är det inte säkert att den kommer hamna speciellt bra. Vinden och alla studsar kommer att få bollen att sticka iväg, säger Hanson.

Vad på banan är det som kommer avgöra vad vinnarscoren blir?

– Närspelet kommer att avgöra, helt klart. Bollen kommer att hoppa och studsa så mycket att man säkert kommer rinna av green när man tror att man träffar den.
Om sina egna chanser har han svårt att uttala sig. Just för att banan och väderförhållanden är som det är. Men med sin egen form är han positiv – den är bra, järnslagen är allra bäst.
– När det är sådana här förhållanden är det väldigt öppet. Jag skulle aldrig våga ”betta”. Jag har precis lika bra chanser som alla andra. Men om jag skulle tippa på en spelare som kan ta hem det skulle jag säga Luke Donald som vann i förra veckan. Han har fantastiskt bra närspel.
Men McIlroy då? Han måste väl ändå räknas som en av favoriterna efter vinsten i US Open?

– McIlroy spelar fantastiskt bra golf men att spela här och att spela US Open är som att spela två olika sporter. Det är som att köra Formel 1 och folkrace, alltså helt olika. Rory slår bollen alldeles för högt och "fint" för att han ska kunna scora lågt här tror jag. Vinden kommer ta hans bollar, sedan har han inte alls lika bra närspel som Donald.
Att ha tålamod kommer att vara en av de viktigaste faktorerna under den kommande helgen menar Peter Hanson. Att se till att psyket inte sviker när bollarna börjar gå annorlunda än planerat.
– Man måste vara 100 procent på det beslut man tar när man spelar linksgolf och man får inte börja stressa upp sig ifall man skulle börja med några bogeys. Det gäller att följa den spelplan man lagt upp innan, säger Hanson.
Har du en bra spelplan?
– Jag har en bra plan för hur jag ska tackla banan. Gäller att min caddie hjälper mig att följa den ifall jag skulle börja stressa upp mig.
Peter Hanson kommer att spela de första två varven av British Open med Ross Fisher och ikonen John Daly. Det ser han fram emot:

– John har en riktigt härlig personlighet och drar ofta mycket publik till sig. Han spelar kanske inte den mest taktiska golfen. Han ”pangar” driver i princip överallt och har ingen speciell spelplan.
Slutligen, har du något drömscenario inför söndagen?
– Att jag leder med åtta slag. Haha. Nej, men att jag är med i tätstriden när vi kommer in på sista nio. Tror inte att någon kommer att springa iväg från fältet den här veckan som Rory gjorde i US Open.

FAKTA

/ De här svenskarna spelar British Open

Fredrik Andersson Hed

Henrik Stenson

Robert Karlsson

Alexander Norén

Fredrik Jacobson

Peter Hanson