Amatören hyllas av alla

Lewis leder British Open

SPORTBLADET

LONDON/STOCKHOLM. Hyllad i natt: Englands nya golfälskling.

Amatören Tom Lewis, 20, tog en sensationell delad ledning i British Open.

– Det här hade jag inte ens vågat drömma om, säger han.

Amatören Tom Lewis är i delad ledning med dansken Thomas Björn efter första dagen av British Open.

Allt förhandssnack i England hade handlat om Rory McIlroy, 22, men i natt hyllades i stället ett nytt stjärnskott i de engelska tidningarna. ”Amatör-ess skapar historia” heter det i Daily Mail medan Daily Star skriver ”skenande gröngöling toppar tavlan”.

Men så blev det också en sensationell start på British Open.

”Är bara exalterad”

Amatören Tom Lewis som hyllas unisont i brittisk press i natt delar förstaplatsen med en dansk som egentligen inte skulle ha varit med.

Danske Thomas Björn, 40, börjar se slutet på karriären medan 20-årige amatören Lewis precis har börjat.

Men nu delar de förstaplatsen på 65 slag vardera, fem slag under par.

– Jag var bara exalterad över att vara här, men att gå på 65 den första rundan är knappast något jag hade trott. Jag var bara glad över att få slå ut från tee från början, det var allt jag brydde mig om, säger Lewis som därmed är den förste amatören att leda British Open på 43 år.

”Skulle varit stolt”

Lika osannolik är Thomas Björns plats i toppen. För två månader sedan avled hans far och han tog en timeout. På grund av dåliga resultat och avhoppade tävlingar skulle han inte ha spelat veckans major, men tack vare att Vijay Singh tackade nej fick Björn en inbjudan.

– Några ställde frågan varför åker du inte bara hem? Det här är British Open. Var ska jag annars vara? Jag bestämde mig för att bara gå ut och njuta av den här möjligheten. Jag trodde aldrig att jag skulle få spel med tanke på mina resultat på slutet, säger han.

Samtidigt bär han hela tiden med sig sin fars minne i spelet.

– Han skulle ha varit väldigt stolt. Han betydde massor för mig och det som hände honom gjorde att jag tog en paus från allting jag höll på med.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf