Johnsons putt räddade Masters

Affischnamnet klarade kvalgränsen

SPORTBLADET

Ett litet slag för Dustin Johnson, ett stort slag för Nordea masters-golfen.

Eagleputten på sista hålet räddade inte bara kvar storstjärnan i tävlingen – det räddade hela tävlingen.

– Det var bra att den där gick i, sade han.

Dustin Johnson, tvåan från majortävlingen British open förra veckan, var mer eller mindre på väg hem redan efter två dagars spel, och då hade det varit två dyra dagar för turneringen.

Affischnamnet – tillsammans med Bubba Watson – missade utslaget rejält på sitt näst sista hål, men hade tur i oturen då han fick fri dropp då ett tv-torn stod i bollbanan. Han lyckades rädda par, och på det sista hålet rullade han i en eagleputt och verkar klarade kvalgränsen.

Skönt för honom, ännu skönare för den nervöse turneringschefen Fredrik Hellkvist.

– I fjol var det mer helgarderat, men i år har vi lagt våra startpengar på de två storstjärnorna och då blir det mer känsligt. Det vore jätteilla publikmässigt om Dustin, Bubba eller Robert Karlsson hade missat "cutten", sade Hellkvist efter han ringt Johnson och gratulerat.

– Han sa att han för första gången i sitt golfliv tänkt på mig under en runda, och kände att han verkligen ville spela vidare nu när vi ansträngt oss så mycket att ha honom här. Ser man det krasst så behöver han varken prispengarna och han får ändå inga rankingpoäng, men han ville göra det för vår skull.

Dustin Johnson själv verkade uppriktigt lättad att inte ha svikit tävlingen.

– Jag ville verkligen vara kvar i helgen, så det var bra att jag lyckades lösa det. Jag spelade lite bättre i dag, men hamnade i en hel del problem också. Jag slog bra slag, och jag slog några dåliga. Nu ser jag mest fram emot helgen, sade han.

Även Bubba Watson, den andra spelaren som får startpengar i miljonklassen, verkar klara kvalgränsen – och därmed kan Fredrik Hellkvist hoppas på ännu mer publik på Bro Hof under avslutningshelgen.

TT: Får spelarna betala tillbaka en del av startpengarna om de missar kvalgränsen?

– Vi försökte få till sådana avtal, men det gick inte. I fjol hade vi bara en sådan klausul med en av alla storstjärnor som kom hit, och att det var just han (Rickie Fowler) som inte klarade kvalgränsen. Det gjorde inget ekonomiskt... även om man så klart vill att de ska lyckas. Men vi är väldigt beroende av att ha någon att sätta på affischerna.