Alexander Norén höll undan och vann

SPORTBLADET

Alexander Norén vann Nordea masters-golfen med sju slags marginal.

Ändå var det spännande ända fram till det 17:e hålet.

– Jag var nästan tårögd när jag såg bollen på green. Då visste jag att det var klart, sade han.

Den elva slag stora ledningen på morgonen var naturligtvis mer eller mindre omöjlig att tappa under normala förhållanden.

Men nu blåste det tre-fyra klubbor, som det heter på golfspråk.

– Jag har aldrig spelat i så här mycket vind. Det var svårt att välja klubba, ännu svårare i medvind än i motvind, och jag hade hellre sett enklare förhållanden när man ska försvara en ledning. Men det gick ju bra till slut, sade Norén med ett flin.

Det var just efter utslaget på det 17:e hålet som han för första gången sprack upp i det där stora leendet och förstod att inget skulle kunna hindra honom från att vinna sin tredje Europatourtävling i karriären.

Träffade green

Då hade han precis sett kompisen Christian Nilsson, som spelade i bollen före, slå tre bollar i vattnet.

– Det är det mest darrframkallande hål jag spelat. Jag visste vilket slag jag skulle slå och hade övat på det på driving rangen. Christian slog inga dåliga slag, men de blev dåliga i och med vinden. Det var på ett sätt bra för mig att se det, för då slapp jag känna att alla andra slår upp bollen mitt på green, sade Norén.

Utslaget träffade green och saken var klar.

– För några år sedan hade jag inte klarat av det, och det är just det som känns så bra nu. Jag har utvecklats, och det är det jag vill fortsätta att göra.

Vägen till framgången har varit hyfsat lång.

Norén blev proffs 2005, tog sig via Challengetouren 2006 till Europatouren året efter och vann sin första tävling två år senare.

Jobbar med brodern

Sedan dess har han bytt tränare ett par gånger och vid årsskiftet bytte han även bort managementbolaget Sportyard – där han var kollega med Martin Kaymer och Robert Karlsson – till brorsan Andreas Lagerkrantz bolag, med bandyspelarna Daniel Mossberg och Johan Esplund som andra klienter.

– Jag lärde mig mycket av Kaymer, är otroligt imponerad att han är så komplett, Robban har hjälpt mig mycket och även Stenson. Men jag snappar upp saker av många, varje spelare har något att lära mig. Jag frågade (världsettan) Luke Donald om puttning härom veckan, alla är otroligt hjälpsamma.

TT: Var det ett självklart val att jobba med din bror?

– Ja. Det var mitt förslag, och det känns verkligen jättebra.

Segern var värd 2,3 miljoner kronor.