”Vinner en major inom fyra år ...”

Alexander Norén hyllad efter storsegern på Bro Hof

Foto: All Over Press.
SPORTBLADET

BRO. Först lekte Alexander Norén hem Nordea Masters. Sen hyllades svensk golfs framtidsman av alla.

– Han vinner en major inom fyra år, säger golfförbundets ordförande Christer Bergfors.

Det var inte konkurrenterna som blev Alexander Noréns största hot under finalvarvet på Bro Hof. Det var vinden. En avslutande 77-runda gjorde att segermarginalen krympte från elva till sju slag.

Men något snack om saken var det aldrig.

18 300 personer kunde bevittna Alexander Noréns segerdefilering på Bro Hof, och segerkyssen han fick av flickvännen Emilie Lind.

– Jag hade hellre haft det lite enklare, utan tvekan. Mentalt blev inställningen helt annorlunda, säger Norén som fick drygt 2,5 miljoner kronor för segern.

”Han dominerade”

Helgens storspel har fått både konkurrenter och golftyckare att stämma in i hyllningskören till den 29-årige stockholmaren.

– Alexander kan nå hur långt som helst, det visade han nu. Jag vet inte om någon spelare varit i ledning med elva slag efter tredjerundan på en Europatourtävling tidigare, han dominerade, säger Johan Edfors, som slutade på 40:e plats.

Svenska golfförbundets ordförande Christer Bergfors hoppas att Norén ska kunna fylla tomrummet i svensk herrgolf.

– Vi saknar majorvinnare bland herrarna och Alexander får gärna fylla den luckan. Jag tror att han vinner en major inom tre-fyra år, han har både spelrepertoaren och psyket för det, säger Bergfors.

FAKTA

Enkät: Hur långt kan Alexander Norén gå?

– Han har potential för att vinna de stora tävlingarna. När han i slutet av året räknas bland 50 främsta i världen kan han planera sitt spelschema bättre och verkligen lägga fokus på de dem framöver. Han kan vinna en major snart för ju mer han tävlar, ju närmare kommer han de bästa spelarna. Han har mognat mycket på senare år och växt in i kostymen på ett övertygande sätt.

Göran Zachrisson, 73, expertkommentator, Viasat sport

...

– Jag blev extra glad över att höra hur han skärt ner på träningen och satsat på att ha kul på banan. Nu verkar bitarna ha fallit på plats. Alexander har visat att han kan slå de stora namnen, och det behöver verkligen svensk golf. Han kan bli vårt nästa stora namn.

Helen Alfredsson, 46, före detta proffs

...

– Han lägger ner sin själ i det här och har den mentala styrkan. Vi saknar majorvinnare i svensk herrgolf och förhoppningsvis kan Alexander fylla den luckan. Jag tror att han vinner en major inom tre-fyra år, han har både spelrepertoaren och psyket för det.

Christer Bergfors, 66, ordförande svenska golfförbundet

...

– Han kan nå hur långt som helst, det visade han nu. Jag vet inte om någon spelare varit i ledning med elva slag efter tredje­rundan på en Europatour-tävling tidigare, så potentialen finns. Det är upp till bevis i PGA-mästerskapen om han kan vinna en av de stora tävlingarna redan nu, men jag blir inte förvånad om han vinner en major under sin karriär.

Johan Edfors, 35, golfproffs

...

– Jag tror att han kommer att vara topp tio i världen någon gång under sin karriär. Jag hoppas verkligen att han kommer att vara det.

Robert Karlsson, 41, golfproffs